Toskana Nobile

Toskana Nobile je edinstveno 5 dnevno potovanje v Toskano, ki zaradi svoje edinstvene krajine privlači popotnike vsega sveta. V bogat in sproščen program smo vključili zanimive vsebine, vstopnine in tradicionalno kulinarike Toskane. Naj bo Toskana naša nova destinacija, ki jo bomo raziskovali skupaj.
TERMINI V PRIPRAVI
Trajanje
5 dni
Destinacija
Toskana
Min. oseb
25+

TERMINI V PRIPRAVI Toskana Nobile

Toskana Nobile je edinstveno 5 dnevno potovanje v Toskano, ki zaradi svoje edinstvene krajine privlači popotnike vsega sveta. V bogat in sproščen program smo vključili zanimive vsebine, vstopnine in tradicionalno kulinarike Toskane. Naj bo Toskana naša nova destinacija, ki jo bomo raziskovali skupaj.
 • Opis programa
 • Predviden program
 • Lokacija
 • Fotogalerija
 • Ocene
 • Podobne ponudbe
Toskana Nobile je edinstveno 5 dnevno potovanje v Toskano, ki zaradi svoje edinstvene krajine privlači popotnike vsega sveta. V bogat in sproščen program smo vključili zanimive vsebine, vstopnine in tradicionalno kulinarike Toskane. Naj bo Toskana naša nova destinacija, ki jo bomo raziskovali skupaj.

Opis ponudbe

Destinacija
Toskana Opis Toskana
Lokacija odhoda
Odhod iz Maribora, Celja, Ljubljane, Postojne in Nove Gorice oziroma Kopra.
Mesto vrnitve
Zaključek destinacije po dogovoru z naročnikom.
Dodatne informacije
Potovalni dokument: Veljavna osebna izkaznica
Ponudba vključuje
 • Avtobusni prevoz
 • Degustacije vina
 • Kulinarika
 • Namestitvene takse
 • Nočitev z zajtrkom
 • Organizacijo z DDV
 • Prigrizek in napitek
 • Prtljaga
 • Večerja po programu
 • Vodenje programa
 • WiFi
Toskana Nobile
 • Program Toskana Nobile je v pripravi.
Program Toskana Nobile je v pripravi.

PRVI DAN

Prihod v Toskano

Arezzo & Montepulciano

Na pot iz Slovenije v Toskano se bomo podali v zgodnjih jutranjih urah. Popeljali se bomo po avtocesti mimo Benetk, Firenc po “sončni avtocesti” do Arezza, znamenitega toskanskega mesta. Arezzo sicer ni središče Toskane, vendar se ponaša z osrednjim mestnim trgom, ki ga postavlja med najbolj privlačne destinacije Toskane. Zato ni presenečenje, da je bilo staro mestno središče izbrano kot kulisa filma Roberta Benignija La vita è bella (Življenje je lepo), ki je bil nagrajen s tremi oskarji. Mesto je prepoznavno po cerkvah, muzejih in pravljičnem, nekoliko nagnjenem (padajočem) osrednjem trgu Piazza Grande.

Arezzo je bila v 5. stoletju pred našim štetjem ena od etruščanskih prestolnic (Capitae Etruriae) in živahno trgovsko mesto. Leta 311 pred našim štetjem so ga osvojili Rimljani in tako je postal del Rimskega imperija. Mesto je bilo že v 10. stoletju podpornik Gibelinskega gibanja v številnih krvavih bitkah med pristaši papeža in cesarja Svetega rimskega cesarstva. Mesto so nazadnje leta 1384 podjarmile Firence. Po vodenem ogledu mesta bo prosti čas za samostojne oglede in okrepčilo. Priporočamo oglede znamenite Baccijeve kapele, kjer je razstavljena ena največjih mojstrovin italijanske umetnosti – ciklus fresk Piera della Francesca (Legenda o pravem križu). Za ljubitelje srednjeveške arhitekture bo zanimiv ogled Medičejske trdnjave ali cerkve Santa Maria della Pieve iz 11. stoletja.

Sledi vožnja v osrčje juga Toskane mimo Montepulciana do Chianciana, kjer se bomo namestili in sprostili po prvem dnevu potovanja. Naš prvi dan bomo zaključili ob večerji.

DRUGI DAN

V osrčju juga

Pineza in Terme San Filippo

Po zajtrku se bomo podali v osrčje idiličnega juga Toskane z Val d’Orcia, dolino, ki je Toskano postavila na zemljevid svetovnih atrakcij.

Naš prvi postanek bo srednjeveško in renesančno mestece Pienza. Mesto, ki je uvrščeno na seznam UNESCO kulturne dediščine je zaznamoval Enea Silvio Piccolomini, ki je bil leta 1458 izvoljen za papeža Pija II. Ogledali si bomo osrednjo katedralo – Duomo di Pienza in sprehodili po ozkih slikovitih mestnih ulicah.

Sledi vožnja po slikoviti toskanski pokrajini z griči in značilnimi cipresami do mesteca Bagno Vignoni, ki leži na stari romarski poti v Rim. Njegova zgodba sega vse v čas Rimskega imperija. Bagno Vignoni je resnično edinstven, saj nikjer drugje v Italiji ne bomo našli bazena, ki se nahaja na osrednjem trgu in je napolnjene z vročo termalno vodo. Bazen je zgrajen točno nad izvirom vode. Potovanje bomo nadaljevali po slikoviti pokrajini Val d’Orcia, ki velja za eno najlepših dolin na svetu in je prepoznavni simbol Toskane.

Ustavili se bomo pri zanimivih zunanjih naravnih termah San Filippo, ki so eden skritih kotičkov v gozdovih Toskane. Terme so bile prvič omenjene leta 1014, v svojih zapisih jih omenja Niccola Machiavelli. Zdravilna voda s temperaturo od okoli 30 stopinj vsebuje kalcij, žveplo, magnezij in visoke vrednosti mineralov. Terme so priljubljena atrakcija zaradi številnih naravnih kadi, zato si bomo vzeli nekaj časa in se sprostili v edinstvenem naravnem ambientu naravnega kopališča.

Dan v osrčju Toskane bomo zaključili v srednjeveškem mestu Montepulciano, ki leži na predelanem ozkem grebenu vulkanskih kamnin, ki so pripomogle, da tukaj stoletja nastajajo vrhunske vinske zgodbe. Sprehodili se bomo po Il Corsu, osrednji mestni ulici, ki se vzpenja po vzhodnem grebenu mesta od Porta al Prato. Ob ogledu mesta bomo lahko na fasadah še vedno opazili etruščanske in latinske napise in reliefe. Naš ogled bomo zaokrožili na elegantnem Velikem trgu – Piazza Grande, ki je najvišja in osrednja točka mesta. Ogled mesta bo tudi priložnost za uživanje v spektakularnih razgledih na dolini Val di Chiana, Val d’Orcia in sosednje pokrajine Umbrija. Naše raziskovanje Montepulciana bomo zaključili s spoznavanjem stoletne vinarske tradicije, se sprehodili po tipični vinski kleti in degustirali izjemne okuse svetovno priznanih vin. Vzeli si bomo prosti čas za samostojne oglede, sprehod po živahnem mestnem srednjeveškem jedru. Vrnitev v hotel in zaključek ob večerji.

TRETJI DAN

V osrčju Toskane

Siena in San Gimignano

Po zajtrku nas bo pot vodila v Sieno, prestolnico juga Toskane.

Siena je mesto, kjer nas arhitektura z osrednjimi trgi ne pušča ravnodušnih. Mesto je svojevrsten ogromen muzej na prostem s prevladujočim gotskim stilom in visokimi stavbami, ki prevzamejo vsakega obiskovalca. Sprehodili se bomo skozi zgodovinske contrade (okrožja), ki so nekoč imela vsaka svoj grb z živalsko podobo. Ogled mesta bomo sklenili s prihodom v osrednji Piazza del Campo, ki nam bo približal zgodnji srednjeveški duh mesta. Na tem prizorišču se odvijajo znamenite konjske dirke – Il Palio, katerih zapisi segajo že v 14. stoletje. Ogledali si bomo eno od prepoznavnih znamenitosti Duomo (katedrala) v Sieni, ki je zgrajena in posvečena leta 1179 na mestu nekdanjega rimskega templja. Ob spoznavanju Siene se bomo sprehajali skozi živahne ulice, kjer nas bodo na vsakem koraku spremljale različne obrtne trgovine, butiki, slaščičarne in restavracije s tradicionalno kulinariko. Ob zaključku ogleda si bomo privoščili še prosti čas za samostojne oglede in okrepčilo.

Pot bomo nadaljevali proti Monteriggioni mestece iz 13. stoletja, ki so ga v obrambo pred Firencami postavili gospodarji Siene. Kljub svoji majhnosti je imelo velik vpliv, saj jo v svojem delu Božanska komedija (Canto XXXI) omenja Dante Alighieri. Značilnost mesta je okoli 570 metrov krožni obrambni zid, na katerem je razporejeno 11 obrambnih stolpov. V času vojne med Sieno in Firencami leta 1554 je Giovannino Zeti ob prihodu vojske Medičejcev izdal Sieno in brez upora predal ključe mesta. Kljub očitkom o izdaji, je Monteriggioni obdržal izvirno podobo in zgradbe terobzidje spadajo med najbolje ohranjene primere svoje vrste v Italiji. Na kratko se bomo sprehodili skozi mestece, po obzidju in naredili fotografijo slikovitega obrambnega obzidja.

Po krajši vožnji proti severu bomo prispeli v privlačen San Gimignano, mesto, ki se od ostalih razlikuje po “stolpnicah”, ki jih vidimo že od daleč.. Mesto je vpisano na seznam UNESCO kulturne dediščine. Mesto je dobilo ime po mondenskem škofu San Gimignanu, ki je rešil mesto pred osvajalskimi Huni. V srednjem veku je bil simbol napredka in blagostanja, zato so številne premožne družine, med njimi Ardinghelli in Salvucci, do konca srednjega veka zgradile kar 72 stolpov, ki so utrjevali simbolni status in prestiž mesta. Nekateri od njih so dosegali za tisti čas rekordnih 70 metrov. Danes je ostalo le 14 stolpov, med njimi dominira stolp Torre Rognosa s skoraj 52 metri. Mesto je svoj zaton doživelo leta 1348, ko je zaradi črne smrti (pljučne kuge) umrlo dve tretjini prebivalstva. Posledično je San Gimignano oslabel in se podredil Firencam. Danes je mesto zaradi nedotaknjenih ulic in zgradb svojevrstni zapis srednjeveške zgodovine.

Po ogledu mesta si bomo vzeli še nekaj prostega časa za okrepčilo, priporočamo odličen sladoled na osrednjem trgu, ki je bil dvakrat razglašen za najboljši sladoled na svetu.

Sledi vožnja v Montecatini, po namestitvi v hotelu si bomo privoščili večerjo in prosti čas za sprehod po mestu.

ČETRTI DAN

Srednjeveška Toskana

Lucca in Pisa

Po zajtrku se bomo podali na severozahodni del Toskane. Naš prvi postanek bo privlačno mesto Lucca, ki se takoj priljubi vsem, ki ga obiščejo. Mesto je skrito za mogočnim renesančnim obzidjem, tlakovanimi ulicami, čudovitimi trgi in senčnimi promenadami. Mestu daje poseben pečat velik osrednji trg, ki ga obkrožajo številne zgradbe z zgodovinskimi kavarnami, trgovinami in rokodelskimi delavnicami. Ena od znamenitosti je romanska katedrala Sv. Martina v Lucci iz 11. stoletja z osupljivim pročeljem. Reliefe nad vrati (portal) naj bi ustvaril Nicola Pisano, medtem ko v notranjosti krasi razpelo Volto Santo (Sveti obraz iz Lucce), ki je razglašen za najstarejšo evropsko relikvijo. Legendarno izročilo navaja, da je Volto Santo preslikava temnopoltega Kristusa v naravni velikosti na lesenem razpelu, ki ga je izklesal farizej Nicodemus, priča križanja Kristusa. Sprehodili se bomo skozi znamenite ulice, ogledali stolp Guinigi, ki je simbolika omansko-gotske arhitekture in je eden redkih ohranjenih stolpov v mestu. Neobičajno podobo stolpu dajejo drevesa (Sveti hrast), ki rastejo na vrhu stolpa in nudijo senco obiskovalcem.

Ogled bomo zaključili na živahnem osrednjem trgu Piazza dell’Anfiteatro in si privoščili nekaj časa za samostojne oglede ali jutranji napitek v eni od številnih kavarn.

Po kratki vožnji bomo prispeli v Piso, srednjeveško vplivno pomorsko silo, ki je postalo svetovna atrakcija po ponesrečeni arhitekturi – poševnem stolpu (Torre Pendente). Gradnja stolpa se je pričela 1173 pod nadzorom in je trajala skoraj 200 let. Zaradi strukture tal se je 58 metrov visok stolp že leta 1372 pričel nagibati in nagnil za 3,9 stopinje. Stolp se je nagibal približno 1 milimeter na leto, zato je obstajala nevarnost, da bi se stolp porušil, saj je dosegel že 5% nagib. Zato so pred 40 leti pričeli z njegovo sanacijo (utrjevanjem) in zahtevni projekt uspešno zaključili leta 1993.

V neposredni bližini poševnega stolpa je veličastna katedrala Pisi, ki so jo pričeli graditi leta 1064 in posvetili leta 1118, gradbena dela pa v celoti zaključili šele v 13. stoletju. Katedrala predstavlja presežek tistega časa, tako s svojo zunanjostjo – zeleno marmorno oblogo, notranjostjo s stebri in kombinacijo stropa iz lesa in 24-karatnega zlata iz dobe Medičejcev. Dosežek tistega časa je elipsasta kupola, ki je bila dodana kasneje in je prva tovrstna kupola v Evropi.

Blizu poševnega stolpa in katedrale je še tretji arhitekturni dosežek v Pisi – krstilnica. Krstilnica ima nenavadno okroglo obliko in dve kupoli postavljeni ena na drugo. Streha krstilnice je na polovici iz svinca, na drugi polovici pa iz ploščic. Na vrhu je pozlačen bronasti kip Janeza Krstnika (1395). Gradnja se je začela leta 1152, vendar sta jo Nicola in Giovanni Pisano več kot stoletje kasneje predelala, zato je svojo današnjo podobo dobila šele v 14. stoletju.

Sledi prosti čas za prigrizek in seveda “obvezno” fotografiranje ob treh arhitekturnih dosežkih srednjeveške Pise.

Vožnja v hoteli in prosti čas za druženje in sprehode v mestu.

PETI DAN

V prestolnici Toskane

Firence

Po zajtrku se bomo popeljali v Firence, prestolnico Toskane. Firence so zibelka renesanse, so romantične, očarljive in popolnoma prevzamejo obiskovalce. Je mesto, kjer bomo uživali v vrhunski umetnosti svetovnega formata, arhitekturi in toskanski kuhinji. Mesto na bregovih reke Arno je večkrat prejelo najvišje ocene v različnih kategorijah popotovanj, zato bodo ta dan Firence naša edina destinacija pred povratkom domov. Firence so mesto družine Medičejcev, ki so v treh stoletjih svoje vladavine postavili Firence na mesto prestolnice in središče svetovne kulture in umetnosti.

Malo mest je tako majhnih ali tako polnih izjemnih umetniških in arhitekturnih mojstrovin na vsakem koraku kot je to v Firencah. Urbano tkivo tega mesta se skoraj ni spremenilo od renesanse. Njegove ozke tlakovane ulice odslikavajo eleganco palač iz 15. in 16. stoletja. S srednjeveškimi svečami osvetljene kapele, s freskami okrašene cerkve, marmornate bazilike in muzeji umetnosti svetovnega razreda, polni slik in kipov Sandra Botticelli, Michelangela Buonarrotija… pa so pomnik na veličino in moč te srednjeveške prestolnice. Firence so tudi ena od prestolnic mode, saj ravno iz Firenc izvirata modna oblikovalca Guccio Gucci in Salvatore Ferragamo, ki sta tukaj v dvajsetih letih prejšnjega stoletja odprla butike visoke mode.

Ni presenetljivo, da je celotno središče Firenc na Unescovem seznam svetovne dediščine.

Sprehodili se bomo skozi mesto in si ogledali znameniti most Ponte Vecchio, trg Signoria, Medičejsko kapelo, Dantejevo hišo, Osrednjo mestno tržnico, baziliko Santa Maria Novella, vrtove Boboli, palačo Vecchio, trg del Duomo. Po zaključku ogleda bomo poskusili znamenit sladoled (Gelatto), ki so ga prvič pripravili ravno v Firencah leta 1530 po naročilu Katarine Medičejske.

Po vodenem ogledu bo dovolj časa, da si bomo lahko, tudi ob nasvetih vodnika, ogledali tisto, kar nas zanima.

Sledi vožnja v Slovenijo s prihodom v večernih urah.

Več o Toskana

Toskana Nobile je edinstveno 5 dnevno potovanje v Toskano, ki zaradi svoje edinstvene krajine privlači popotnike vsega sveta. V bogat in sproščen program smo vključili zanimive vsebine, vstopnine in tradicionalno kulinarike Toskane. Naj bo Toskana naša nova destinacija, ki jo bomo raziskovali skupaj.

Travelicious Review

9.6
4.8od 5
Prevoz
Namestitev
Kulinarika
Skupna ocena
Summary

Pridružite se nam na potovanju v Toskano, ki zaradi svoje edinstvene krajine privlači popotnike vsega sveta. V bogat in sproščen program smo vključili zanimive vsebine, vstopnine in tradicionalno kulinariko Toskane. Naj bo Toskana naša nova destinacija, ki jo bomo raziskovali skupaj.

Tukaj še ni komentarja.

Napišite vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

LETALO LJUBLJANA - SKOPJE
Od 650€
7 DNI - ODHOD 4.9. 2023
Od 640€
JUNIJ - AVGUST 2023
Od 245€
Delite nas na družbenih omrežjih
Destinacije
Novice
O nas
Prijava na novice

Pišite nam in bodite prvi obveščeni o naših novicah ali posebnih ponudbah.

  Our Newsletter

  Subscribe to our newsletter and get exlusive first minute offers straight into your inbox.

   SLO Tours ® | organizator potovanj | © Vse pravice pridržane 2023

   Obiščite nas na družbenih omrežjih

   Sledite nam na družbenih omrežjih

   Close

   Toskana Nobile

   Trajanje
   5 dni
   Destinacija
   Toskana
   Število oseb
   25+

    Za pravilno evidentiranje natančno izpolnite polja. Obvezna polja so označena z *.

    Vaši osnovni podatki

    Želim zavarovanje rizika odpovedi

    Prijavljam dodatne osebe

     Pošljite vašo poizvedbo o aranžmaju. Obvezna polja so označena z *