BiH UNESCO je tridnevna avantura po Bosni in Hercegovini z bogato kulinarično ponudbo, z novimi, zanimivimi destinacijami in atraktivnim raftingom na hercegovski lepotici Neretvi
Slovenija – odhodna mesta glede na potrjene prijave
15 minut pred objavljeno uro odhoda
Poudarki programa so na spoznavanju naravne in kulturne zapuščine v Hercegovini z ogledi priljubljenih, pa tudi nekoliko manj znanih znamenitosti te destinacije. Vodilna misel je bila povezati različne destinacije, ki so uvrščene na seznam UNESC-ove svetovne kulturne zapuščine.
Odhod iz dogovorjenih mest v poznih večernih urah in vstop v Hrvaško. Udobna vožnja po avtocesti in vstop v Bosno in Hercegovino. Sledi postanek in ogled slikovitega srednjeveškega mesteca Počitelj z razgledno trdnjavo. Pot bomo nadaljevali do naravnega fenomena mesta Blagaj. Ogledali si bomo izvir reke Bune, ki je s skoraj 40 m/3 pretoka največji kraški izvir v Evropi. Ob izviru Bune stoji znamenita Tekija iz 16. stoletja, kjer so živeli in izvajali obrede Derviši. V tem izjemnem ambientu bomo dobesedno na reki Buni uživali ob okusnem kosilu.
Prihod v Mostar, kjer se bomo namestili v hotelu in si privoščili krajši počitek. Popoldan sledi voden ogled Mostarja. V spremstvu lokalnega vodnika se bomo sprehodili po ulicah, kujundžiluku, najstarejšem mostarskem bazarju, si ogledali številne lokale in trgovinice s spominki. Postali bomo na slovitem Starem mostu in imeli možnost opazovati domačine, ki skačejo iz 20 m visokega mostu. Ogledali si bomo turško hišo, tipično domovanje muslimanske družine iz 17. stoletja.
Sledi sproščeno druženje, pitje tradicionalno kahve in vrnitev v hotel. Begova čorba, baklava, buredžici, bosanska sirnica, dolma, japrak, … vse to bo napolnilo mizo ob tradicionalni bosanski večerji, ki jo bodo za nas pripravile gospodinje po tradicionalnih receptih. Prijazno nam bodo postregli domač bezgov ali višnjev sok in vina iz bližnjih vinogradov. V kolikor boste želeli, vam bodo pokazali in naučili kako se naredi slastna bakljava, ki boste jo kot lastni izdelek lahko odnesli na pot.
Po večerji možen obisk mesta, aktivnosti po izbiri ali nočni počitek.
Po odličnem domačem zajtrku se bomo odpravili na sever v mestece Konjic in obiskali unikatni “Muzej drvorezbarstva”, ki je na UNESCO listi zaščitene svetovne kulturne dediščine. Po vaši izbiri bomo ob najmanj 8 prijavah opcijsko organizirali rafting na hercegovski lepotici Neretvi ali voden ogled Konjica in ARK zaklonišča “Titov bunker”. Po kosilu se bomo namestili v hotelu Jablanica.
Sledi poznavanje fascinantnih naravnih lepot parka Blidinje, kjer si bomo ogledali gorsko jezero, nekropole s 150 stečki, kanjon, gozdne rezervate…. Popoldan se bomo namestili v hotelu Jablanica. V kolikor bo čas dopuščal sprehodili do bližnjega mostu, ki so ga porušili v zaključni fazi Bitke na Neretvi.
Po zajtrku se bomo odpravili v smeri Banja Luke, kjer bomo si vzeli čas za ogled znamenitih slapov in srednjeveških mlinov na reki Plivi. Prihod v Banja Luko, ki jo bomo spoznali skozi lokalno vodenje vodnika, ki je za vodenje prejel najvišje ocene naših popotnikov. Ogledali si bomo trdnjavo “Kastel”, Safikadin grob, mošejo Ferhadija, cerkev “Hrista Spasitelja”… ob obisku Banja Luke si bomo odmerili čas za ugodne nakupe na priljubljeni tržnici.
Še zadnjič si bomo privoščili odličen roštilj in se odpravili proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernem času.
Bosanska večerja vključuje izbor več vrst tradicionalnih jedi, ki jih pripravijo gospodinje. Zaradi lažjega razumevanja in ker ni adekvatnega prevoda bomo na nekaterih mestih uporabili navednice.
Prične se z “Begovo čorbo” (teletina, piščančje meso in “bamnja”), predjed so tri vrste pit in sicer burek, “sirnica” in “zeljanica”. Sledi predjed “Buredžici (burek prelit z jogurtom, smetano in drobno sesekljano čebulo). Kot glavna jed je “Dolma, “Japrak”, “Sogan dolma”, majhni čevapi s pire krompirjem. Priloga je še sezonska solata. Sladici sta “Smokvara” in “Hurmašica”. Ob večerji strežejo še domače sokove iz plodov doline Neretve (višnje, bezgov sok).
Alkoholne in druge pijače so ob naročilu.