Albanija – Via Ilirija

0
5 dnevni program
od640.00 €
5 dnevni program
od640.00 €
* Za nadaljevanje na naslednji korak izberite vsa zahtevana polja.

Nadaljuj

Na seznam želja

Za dodajanje objave na seznam želja je potreben uporabniški račun

7815
5 dni
Termini: september - oktober 2024
Ljubljana
O potovanju

Albanija – Via Ilirija je zanimivo potovanje po celinskem in morskem delu Albanije. Pri pripravi aranžmaja smo vključili oglede zanimivih mest, ki nam bodo približala zgodovinsko, arhitekturno in kulturno podobo Albanije.

Program potovanja smo skrbno sestavili, da vključuje bogato paleto doživetij, ki omogočajo raziskovanje Albanije in njenih najlepših kotičkov, obenem pa tudi dovolj časa za sprostitev in druženje s sopotniki.

Cena aranžmaja v mesecu maju je 640 EUR, v juniju 660 EUR.

Odhodno mesto

Letališče Ljubljana (Aerodrom Brnik)

Prihod na odhodno mesto

2 uri pred objavljeno uro leta.

Cena vključuje

 • Let iz Ljubljane
 • Velika in mala prtljaga (23 kg in 8 kg)
 • Letališke takse in pristojbine
 • Nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Tirani
 • Nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Beratu
 • Nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Vlori
 • Nočitev z zajtrkom v hotelu 4* Skadar
 • Kosilo v Tirani
 • Kosilo v Beratu
 • Kosilo v Vlori
 • Kosilo v Skadru
 • Degustacija lokalnih vin s prilogami
 • Vstopnino v Bunk'art
 • Vstopnino v arheološki park Apollonija
 • Vstopnino v Skenderbegov muzej
 • Vstopnina na grad Rozafa
 • Vstopnina na otok Zvernec
 • Vstopnina v Onufrijev muzej
 • Namestitvene takse in pristojbine

Cena ne vključuje

 • Enoposteljna soba
 • Riziko odpovedi
Poudarki programa

Pri pripravi programa “Via Iliirija” nas je vodila želja, da udeležencem približamo zanimive zgodovinske in naravne znamenitosti Albanije. Posebej smo pazili, da pet dnevni program ni preveč zahteven, da je vsebina sproščena in po vodenem delu potovanja omogoča dovolj prostega časa. 

 • Lokalna in nacionalna kuhinja
 • Direktni let iz Ljubljane v Podgorico
 • Sproščena izvedba s prostim časom
 • Ogled UNESCO mesta Berat
 • Skadar z gradom Rozafa
 • Laguna z otokom Zvernec
 • Arheološko mesto Apolonija
 • Degustacija tradicionalnih vin
Predviden program

1. danPrihod v Albanijo

Zbiranje udeležencev na letališču v Ljubljani in direktni let v Podgorico.

Sledi krajša vožnja in prihod v Albanijo. Na poti v Tirano si bomo privoščili kosilo. Ob prihodu v Tirano sledi namestitev. V primeru pričakovanega prihoda sledi krajši orientacijski sprehod po središču mesta in prosti čas za počitek ali doživetje večernega utripa mesta.

2. danTirana in Berat

Ogledali si bomo znamenitosti Tirane. Sprehodili se bomo po promenadi, ogledali bizantinsko obzidje, italijanski bulvar s pogledom na umetniško galerijo, ugledne italijanske zgradbe, mestno hišo v Tirani, kip Skenderbega, mošejo Ethem Bey, stolp z uro, Narodno knjižnico in operno hišo ter mozaik “Albanci” na vrhu vhoda v Nacionalni zgodovinski muzej, ki si ga bomo tudi ogledali.

Ogled Tirane bomo zaključili z ogledom Bunk’Art-a. Ob ogledu Bunk’arta 2 bomo spoznali delovanje albanskega ministrstva za notranje zadeve od leta 1912 do 1991. Razkriva skrivnosti politične policije “Sigurimi”, ki je bila čuvaj in orodje za preganjanje političnih nasprotnikov v rokah režima Enverja Hoxhe. Bunk’art 2 je prva večja razstava video muzejev, posvečena najmanj 25.000 neposrednim žrtvam komunističnega terorja.

Sledi vožnja proti Beratu. Na poti bomo naredili postanek v vinski kleti z vodeno degustacijo vin ob spremljavi sirov, oliv in kruha.

Prihod v Berat, ki je ena od najbolj prepoznavnih podob Albanije. Značilnost in zaščitni znak mesta so značilne otomanske hiše, ki se “vzpenjajo” po hribu do gradu, s čimer si je Berat prislužil naziv “mesto tisočerih oken” in se leta 2008 pridružil Gjirokastru na seznamu Unescove svetovne dediščine. Kljub temu, da je Bert turistično središče v Albaniji, je mestu uspelo ohraniti svoj lagodni čar in prijazno vzdušje.

Po vodenem ogledu sledi odmor za kosilo, namestitev v hotelu in prosti čas za samostojne oglede ali doživetje večernega utripa mesta. 

3. danApollonia Zvernec in Vlora

Po zajtrku sledi vožnja proti obalnem delu Albanije. 

Ustavili se bomo pri ostankih starodavnega ilirskega mesta Apollonia, ki leži 12 km zahodno od mesta Fier. Mesto nosi ime po Apolonu, grškem bogu, saj so Grki okoli leta 588 pr. n. št. dali mestu njegovo prvo podobo. Mesto je kasneje pod Rimljani postalo veliko in pomembno kulturno središče z znamenito filozofsko šolo.  Mesto je od 5 stoletja naprej ostala majhna vas in obdržala status škofije. Kljub številnim raziskavam in modernim pristopom znanstveniki mesta še vedno niso v celoti raziskali. Zato bo vsakemu od nas prepuščeno, da si bo ustvaril svojo sliko o življenju v zgodovini mesta. Zaradi poplav, potresov in drugih dejavnikov se je prebivalstvo preselilo proti jugu v današnjo Vloro, kamor se bomo namenili tudi mi. 

Pred Vloro se bomo ustavili še v slikoviti laguni in otočku Zvernec. Otoček dolžine 430 in dolžine 300 metrov pokriva visok borov gozd in ga s kopnim povezuje atraktiven 270 metrov dol leseni mostiček. Sprehodili se bomo do otoka in si ogledali bizantinski samostan Zvernec, ki je bil posvečen devici Mariji, ki je bil zgrajen med 12 in 13 stoletjem.

Vlora je tretje največje mesto v Albaniji in priljubljeno obmorsko mesto. Skozi zgodovino, ki jo bomo spoznavali ob vodenem ogledu, je Vlora imela pomen duhovnega in intelektualnega središča narodne zavesti, ki je vodila do prenove družbe. Zato ni naključje, da so 28. novembra 1912 leta ravno v Vlori podpisali deklaracijo o neodvisnosti Albanije. 

Sledi namestitev v hotelu in kosilo po katerem bo dovolj časa za sprehod in doživetje utripa živahnih ulic starega mestnega središča in sprehajalne morske poti.

4. danKruja in Skader

Po zajtrku sledi vožnja do zgodovinskega mesteca Kruja, ki je Leta 1190 je postala prestolnica prve neodvisne albanske države. Mesta kateremu je svoj pečat dal tukaj rojen albanski vladar in vojskovodja Skenderbeg (Gjergj Kastrioti). Ogledali si bomo tematski Skenderbegov muzej na trdnjavi Kruja, ki je ob trikratnem obleganju osmanske vojske ostala neosvojljiva. Muzejska zbirka ki jo bomo videli je kronološko razporejena in govori o življenju in vojaških podvigih Skenderbega. 

Vzeli si bomo dovolj prostega časa za ogled in doživetje živahnih ulic, številnih prodajaln z lokali, kjer boste lahko poskusili tradicionalno kavo ali čaj. 

Vožnja do Skadra, mesta na obali istoimenskega Skadarskega jezera, ki ga je postavilo tukaj živeče ilirsko pleme Labeati. Skadar je tradicionalno središče kulturne regije Gheg, je eno najstarejših mest v Evropi in privlačno urbano središče v Albaniji. Ob ogledu in vodenju po slikovitem mestu bomo spoznali zgodovinski razvoj in pomen mesta kot trgovskega središča. Po kosilu se bomo namestili v hotelu. Sledi prosti čas za samostojne oglede, druženje in spoznavanje mesta. 

5. danSkader in povratek

Po zajtrku sledi slovo od Skadra in Albanije z ogledom gradu Rozafa od koder se širi spektakularen pogled na Skadar in Skadarsko jezero. Po legendi naj bi dobil grad ime po Rozafi, ki naj bi se pustila žrtvovati in vzidati v grajske zidove. Grad je bil zaradi svoje izjemne strateško obrambne lege naseljen že v času Ilirov. Skozi zgodovino so tukaj dominirala različna plemena in narodi vse od Rimljanov, Bizanca, Duklje, Raške, Benečanov, Osmanskega cesarstva… do današnje Albanije. 

Sledi vožnja do letališča Podgorica. Po mejnih formalnostih sledi let s prihodom v Ljubljano v popoldanskih urah.

Zemljevid
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
Fotogalerija
1 trenutnih ogledov te ponudbe

Nadaljuj