Slavonija in Baranja

0
Bogata kulinarika
Bogata kulinarika
Rezervacija
Poizvedba
Ime in Priimek*
E-naslov*
Telefonska številka*
Napišite vašo poizvedbo*
*Strinjam se s Termini uporabe in Politiko zasebnosti.
Preden nadaljujete z naslednjim korakom, se strinjate z vsemi določili in pogoji
Trenutno ni razpisanega termina. Za organizirane skupine nam pošljite poizvedbo.

Nadaljuj

Na seznam želja

Za dodajanje objave na seznam želja je potreben uporabniški račun

1299
3 dni
O ponudbi

Slavonija in Baranja sta pokrajini, ki obiskovalce privlačita z bogato kulturo, številnimi naravnimi atrakcijami, prostranstvi slikovitih ravnic in kulturo kulinarike, ki smo jo vključili v naš program potovanja. 

Slavonija je ena od štirih kulturnih in zgodovinskih regij Hrvaške. Ponuja vpogled v zgodnjo evropsko Vučedolsko civilizacijo, katere prve naselbine Vučedolske kulture datirajo 6.000 let pred našim štetjem, svoj razcvet pa je ta civilizacija beležila približno 3.000 let pred našim štetjem. Slavonijo in prestolnico Osijek sta oblikovali reki Drava in Slavonija, ki sta temelj življenja v tej regiji. Na geografsko sestavo je vplivalo prazgodovinsko Panonsko morje, danes hribovit Papuk je bil samo eden od otokov Panonskega morja. 

Baranja, katere ime naj bi bila izpeljanka iz besede močvirje slovi kot z bogato kulinariko in kulturo pridelave vina. Ta del hrvaške je znan po okusnih specialitetah, slanih jedeh, velikih porcijah in raznovrstnih menih jedeh. Nesporni “ambasador” Baranje (tudi Slavonije9 je nedvomno kulen, specialiteta katere degustacijo smo vključili v naš program. Baranja se ponaša s Kopačkim ritom, ki je zakladnica raznolike flore in favne. 

 

Odhodno mesto

Slovenija – odhodna mesta glede na potrjene prijave

Prihod na odhodno mesto

15 minut pred objavljeno uro odhoda

Cena vključuje

  • Udoben avtobusni prevoz
  • Jutranji prigrizek s toplo pijačo
  • Vstopnino v grad Veliki tabor
  • Tradicionalno zagorsko kosilo
  • Strokovno vodenje Veliki Tabor
  • Organizacija in izvedba

Cena ne vključuje

  • Zavarovanje rizika odpovedi
  • Lastna poraba
Poudarki programa

Slavonija in Baranja ležita na vzhodu Hrvaške in popotniku ponujata obilje zanimivih in novih odkritij. Potovanje nam bo približalo številne zanimive zgodovinske destinacije vse od davne Vučedolske kulture do današnjega dne. Slikovitost ravnic, najstarejšega narodnega parka Kopački rit so samo nekatere od destinacij, ki smo jih vključili v naše tridnevno potovanje. 

Nedvomno sta Slavonija in Baranja prestolnici hrvaške kulinarike s katero se bomo razvajali ob gostoljubnem sprejemu na vsakem koraku. 

 

  • Bogata kulinarična vsebina
  • Obisk narodnega parka Kopački rit
  • Degustacije lokalnih vin
  • Okusi tradicionalnega kulena
  • Zanimivo kulturno izročilo
Predviden program

1. danOsijek in Vukovar

Odhod iz Ljubljane z vstopnimi mesti na relaciji potovanja. Prihod v Osijek, kjer bomo imeli premor za okrepčilo. Tukaj se nam bo pridružil naš lokalni vodnik, ki nam bo na avtentičen način približal lepote Slavonije in Baranje.

Po okrepčilu bomo spoznali Osijek z baročno trdnjavo, ki čuva številne skrivnosti in legende mesta. Ob sprehodu skozi promenado si bomo ogledali še cerkev sv. Petra in Pavla, spoznali zapuščino bližnje in oddaljene zgodovine, kot je instalacija simboličnega dogodka “Fićo gazi tenka”.

Sledi vožnja do Vukovarja, mesta, ki ga je zaznamovala prazgodovina in obleganje v času domovinske vojne. Zato bomo najprej obiskali Spominski center Ovčara, ki obeležuje dogodke jeseni leta 1991.
V Vukovarju si bomo privoščili tradicionalno kosilo. Odhod v naš hotel, kjer se bomo namestili. Prosti čas in počitek.

2. danV osrčju Baranje

Po zajtrku sledi vožnja v Baranjo. Tukaj bomo obiskali najstarejši hrvaški naravnem rezervati Kopački rit, ki na 77 km² obsega okoli 2.000 vrst flore in favne, kar bomo spoznali ob plovbi z ladjo po tem nacionalnem parku.

Po ogledu Kopačkega rita se bomo popeljali do zaselka Tikveš. Tukaj si bomo ogledali znameniti dvorec Tikveš, ki je bil v času obstoja pod upravo in lastništvom Hasburžanov. Dvorec je cesar Leopold I podelil princu Evgenu Savojskem. Po mirovnem sporazumu ob koncu I. svetovne vojne je dvorec pripadel Kraljevini SHS, kasneje pa Jugoslaviji in je bila ena od rezidenc maršala Tita.

Slavonija je znana kot vinorodna zaradi odlične lege tukaj uspevajo kakovostna vina, še zlasti v vinorodnem območju Erduta. Okuse različnih vin bomo spoznavali ob vodeni degustaciji v vinski kleti.
Kulen je tradicionalna jed in “ambasador” Slavonske kulinarike. Zato bomo tudi mi obiskali Hišo baranjskega kulena, kjer bomo ga degustirali in spoznali način pridelave, ki se prenaša iz roda v rod.
Spoznali bomo način pridelave paprike in priprave mesa, postopek proizvodnje in ostali elementi, ki dajejo kulenu svojstven okus.

Drugi dan bomo potovanje zaključili s poznim kosilom (zgodnjo večerjo) v tradicionalni restavraciji “Didin konak”, kjer nas bodo razvajali s kulinaričnih specialitetah in zvokih priljubljenih slavonskih in starograjskih napevov.

Sledi vožnja v hotel, kjer bo prosti čas za druženje in nočni počitek.

3. danĐakovo in kulinarično slovo

Po zajtrku sledi vožnja do Đakova. Đakovo, ki leži v osrčju slavonske pokrajine. Tukaj si bomo najprej privoščili pregovorno bogat slavonski zajtrk s specialitetami. Po zajtrku sledi ogled mesta, ki beleži zgodovino že v 11. stoletju, v okoliških področjih pa so našli ostanke civilizacij že več kot 5.500 let pred našim štetjem. Danes je Đakovo škofovsko mesto z znamenito katedralo Sv. Petra, ki jo je postavil škof Josip Strossmayer med leti 1866 in 1882.

Po ogledu mesta si bomo ogledali še znamenito kobilarno Đakovo, ki so jo v 13. stoletju ustanovili bosansko – sremski škofje. Ob ogledu bomo spoznali zanimivo zgodovino in pomembne mejnike pri razvoju te kobilarne vse od srednjega veka do danes.

Od Slavonije se bomo poslovili s tradicionalnim kosilom v priljubljeni restavraciji “Kuča dida Tunje” z odlično lokalno kulinariko.

Sledi povratek domov, kamor bomo prišli v večernih urah.

Zemljevid
Fotogalerija