Rakija in Maline

0
Šumadija - Beograd
od670.00 €
Šumadija - Beograd
od670.00 €
Rezervacija
Poizvedba
Ime in priimek*
E-naslov*
Vaša poizvedba*
*Strinjam se s Termini uporabe in Politiko zasebnosti.
Preden nadaljujete z naslednjim korakom, se strinjate z vsemi določili in pogoji
9 septembra, 2024
* Za nadaljevanje na naslednji korak izberite vsa zahtevana polja.

Nadaljuj

Na seznam želja

Za dodajanje objave na seznam želja je potreben uporabniški račun

7570
7 dni
Termini: 9.9.–15.9.
O potovanju

Rakija in Maline je doživetje avtentičnosti in kontrastov Šumadije. Pri pripravi programa je bilo naše vodilo zanimiva vsebina, odlična kulinarika, kakovostni ponudniki in dovolj časa, da doživite Šumadijo tudi po svoje. Dodali smo dodatni nočitvi za popolno doživetje Vrnjačke Banje s termalnimi vrelci in Beograda, ki bo program Rakija in Maline še dodatno sprostil ob vrnitvi domov.

Odhodno mesto

Slovenija – odhodna mesta glede na potrjene prijave

Prihod na odhodno mesto

15 minut pred objavljeno uro odhoda

Cena vključuje

 • Udoben avtobusni prevoz
 • Cestnine in pristojbine
 • 6 x nočitev z zajtrkom v hotelih 4*
 • Sremski zajtrk na salašu
 • Kosilo ali večerja v Vrnjački banji
 • Kosilo v Kraljevu
 • Kosilo na Zlatiboru (hotel)
 • Kosilo na podeželju Zlatibora
 • Kosilo roštilj Daščara (Šumadija)
 • Kosilo sremski salaš
 • Vodena degustacija več vrst rakije
 • Vstopnina muzej Kraljevo
 • Degustacija Šumadijskih malin
 • Ogled izdelave posode Zlakusa
 • Odlično celodnevno lokalno vodenje
 • Vožnja z gondolo Zlatibor - Tornik
 • Vstopnina muzej Takovo
 • Vstopnina hram Sv. Save - Beograd
 • Vstopnina kompleks Oplenac
 • Folklorna predstava plesov
 • Vstopnina Muzej Sirogojno
 • Vse namestitvene takse

Cena ne vključuje

 • Enoposteljna soba
 • Riziko odpovedi
 • Lastna poraba
Poudarki programa

Rakija in Maline je potovanje, ki vam bo približalo vse tisto kar Šumadija in Srbija nudita popotniku. Ob pregovornem gostoljubju, ki ga bomo doživeli na vsakem koraku vse Vrnjačke Banje do Zlatibora bomo spoznavali viharno zgodovino, zanimivo kulturno izročilo, običaje in ljudske šege…. Vse to bomo doživeli in spoznavali v majhni do srednje veliki skupini, kar potovanju Rakija in Maline daje še dodatno privlačnost.

 • Odlična lokalna in nacionalna kuhinja z vsemi kontrasti
 • Zlakusa - glinena posoda na UNESCO listi
 • Vrhunska celodnevna lokalna vodenja
 • Spoznavanje zlatiborskega podeželja
 • Spoznavanje zapuščine slovenskih izgnancev v Kraljevu
 • Bogata degustacija tradicionalne rakije
Predviden program

1. danTakovo in Vrnjačka Banja

Odhod iz določenih vstopnih mest in vožnja po avtocesti in prihod v Srbijo. Postanek Sremski Mitrovici za sremski zajtrk na avtentičnem podeželskem salašu, kjer bo pričetek in zadnji dan tudi zaključek našega potovanja Rakija in Maline.

Vožnja po novi avtocesti “Miloš Veliki” do osrčja Šumadije. Najprej si bomo ogledali znamenito zgodovinsko mestece Takovo. Tukaj je bil leta 1815 sestanek srbskih dostojanstvenikov na katerem so sprejeli odločitev, da po prvi neuspešni vstaji, izvedejo drugo srbsko vstajo pod vodstvom Miloša Obrenovića. Ogledali si bomo avtentično prizorišče razglasitve druge srbske vstaje s cerkvico (brunarico) “Sveti Đorđe”, Takovskim grmom in kamnom na katerem je Miloš Obrenović pozival Srbe na upor z besedami „Evo mene, evo vas – rat Turcima!“.

Pot bomo nadaljevali do “Kraljice srbskega turizma” – Vrnjačke Banje, kjer si bomo privoščili kosilo. Sledi namestitev v hotelu in prosti čas za počitek, druženje, sprehod po živahni osrednji mestni promenadi.

2. danProsti dan v Vrnjački Banji

Po zajtrku prost dan za našo sprostitev in preživetje dneva po vaši meri v Vrnjački Banji ali okolici.

Izkoristili bomo lahko dan za kopanje v termalni zdravilni vodi, obiskali SPA center in si privoščili katero od storitev za blagodejno regeneracijo telesa.

Za tiste, ki bi radi samostojno raziskovali bomo organizirali možnost najema avtomobila in skupaj z našim lokalnim vodnikom pripravili možnosti ogledov v bližini Vrnjačke Banje (samostan Studenica, stara srbska prestolnica Kruševac, planina Goč,…). 

Za ostale udeležence, ki bodo ostali v hotelu, po želji in brez doplačila organiziramo kosilo.

3. danKraljevo in Žiča

Po zajtrku si bomo ogledali terme Vrnjačka Banja, ki je zaradi vrelcev z zdravilno vodo, tradicije in kakovostnih storitev poimenovali za “Kraljico turizma”. Sprehodili po živahni promenadi, preko mostu ljubezni, si ogledali atraktivni Japonski vrt.

Popeljali se bomo do bližnjega do Kraljeva, mesta, ki je tesno povezano z zgodovino in usodami več tisoč Slovencev. Ogledali si bomo tematski Narodni muzej Kraljevo, kjer bomo ob lokalni zgodovini spoznavali tudi življenja slovenskih izgnancev. Med 2 svetovno vojno (1941 – 1944) je bilo iz Štajerske v Kraljevo izgnanih več tisoč Slovencev. Glede na takratno število prebivalcev Kraljeva je najmanj vsak deveti prebivalec tega mesta bil slovenski izgnanec. Zato naš obisk Kraljeva nosi posebno sporočilnost o humanosti in vzajemnosti v težkih časih.

V bližini Kraljeva si bomo ogledali samostan Žiča, ki je eden od reprezentativnih samostanov z zgodovinsko sporočilnostjo. Samostan je leta 1207 zgradil prvi srbski kralj Stefan Nemanjić “Prvovenčani” ob pomoči brata Sv. Save.

Rakija (žganje) je eden najbolj prepoznavnih proizvodov Srbije, in je globoko zakoreninjen v tradicijo in izročilo domačinov v Šumadiji. Posebna lokalna klima, neokrnjeni izviri vode, so naravne danosti za uspevanje sorte Rdeče Ranke iz katere se po tradicionalnem receptu proizvaja rakija vrhunske kakovosti. Naši gostitelj nam bo približal postopke pridobivanja rakije, ki nam bo ob degustaciji približal tudi ta del tradicije po katerem slovi Šumadija. Ob rakiji je Šumadija prepoznavna po sorti malin, ki je po kakovosti vodilna v svetovnem merilu. Ob bomo ob degustaciji rakije preizkusili tudi upravičenost slovesa Šumadijske maline.

Po degustaciji rakije si bomo privoščili okusno tradicionalno kosilo in se vrnili v Vrnjačko Banjo.

4. danZlakusa in Zlatibor

Vožnja mimo Čačka, kjer se bomo na poti v Zlatibor ustavili v vasici Zlakusa, kjer že približno štiri stoletja ohranjajo obrt unikatne ročne izdelave neglaziranih glinenih posod (loncev) za termično pripravo hrane. Zaradi unikatnih tehnik so postali prepoznavna blagovna znamke, od leta 2021 so zlakuško lončarstvo uvrstili na seznam UNESCO svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo postopek izdelave glinenih posod, ki se uporabljajo za pripravo tradicionalnih jedi nacionalne kuhinje.

Prihod na Zlatibor (pred tem Partizanske vode in Rujno), ki je priljubljeno mondeno letovišče v zahodni Srbiji in leži na dobrih 1.000 metrih nadmorske višine. Zlatibor je blagodejen tudi v terapevtskem smislu, saj je zrak Zlatibora zdravilen, zato je gora dobila status zračnega zdravilišča, ki ga s ponosom nosi že več kot 120 let.

Po kosilu Prosti čas za sprehode po Zlatiboru, samostojne oglede ali sprehode po mondenem mestnem središču.

5. danPodeželje Zlatibora

Po zajtrku se bomo sprehodili do vstopne postaje gondole Tornik. Gondola Tornik je z 9 kilometri trase razglašena za najdaljšo panoramsko gondolo na svetu. Med potovanjem na skoraj 1.500 metrov visoko planoto Tornik bomo lahko občudovali edinstveno in slikovito zlatiborsko pokrajino. Na vrhu planote Tornik si bomo vzeli čas za sprehod in razgled v dolino. 

Ogledali si bomo zanimive lokalne posebnosti, ki popotnikom približajo naravno in kulturno zapuščino srbskega podeželja skozi čas.

Najprej si bomo ogledali si bomo vasico – muzej Sirogojno, ki je edini tovrstni muzej na odprtem v Srbiji. Muzej nam bo z izvirnimi hišami in eksponati približala avtentičnost življenja na srbskem podeželju v 18. in 19. stoletju. Sprehodili se bomo po vasici in si ogledali številne zanimive eksponate iz vsakdanjega življenja na podeželju. 

Pot bomo nadaljevali na podeželje Zlatibora in spoznali pristno domačijo in kulinariko. Na kmetiji nas bodo sprejeli gostoljubni domačini, ki nam bodo pripravili predstavitev pridelave domačih pridelkov od medu, pršuta, malin, mlečnih in drugih izdelkov. Sledi odlično kosilo v domačem ambientu. 

Povratek v Zlatibor, kjer nas bodo sprejeli domačini in nam približali različne plese Srbije (možna izvedba folklore tudi v vasici Sirogojno). Prosti čas za doživetje večernega utripa Zlatibora.

6. danOplenac in Beograd

Po zajtrku nas bo pot v osrčje Šumadije. V bližini Topole se bomo ustavili v Oplencu in cerkvi sv. Jurija (sv. Đorđa), ki je tudi mavzolej šest generacij kraljevske rodbine Karađorđević. Notranjost cerkve je zanimiva tudi zaradi številnih mozaikov, ki slikajo zgodovinske podobe vse od srednjeveške Srbije. 

Vožnja proti Beogradu, kjer se bomo v bližini Mladenovca od Šumadije poslovili z odličnim roštiljem in specialitetami lokalnih kuharskih mojstrov. Prihod v Beograd, kjer si bomo ob panoramski vožnji ogledali najatraktivnejše mestne arhitekturne, kulturne in zgodovinske znamenitosti. Ogled Beograda bomo zaključili z ogledom veličastnega Hrama sv. Save, ki so ga zaradi ekonomskih in političnih okoliščin gradili od leta 1935. 

Namestitev v hotelu in prosto za doživetje nočnega utripa srbske prestolnice. 

7. danBeograd in Sremska Mitrovica

Po zajtrku bomo dopoldanski prosti čas za samostojne oglede in spoznavanje Srbske metropole. Beograd obiskovalcem nudi številne možnosti ogledov kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, je mesto, ki ga vedno znova spoznavamo in odkrivamo.

Po želji bomo lahko šli sproščen sprehod po promenadni Knez Mihajlovi ulici in si na Trgu republike ali na poti privoščili še jutranjo kavo.

Vožnja mimo spomenika mimo novega spomenika posvečenega Stefanu Nemanji, ki je postal nova prepoznavna atrakcija Beograda.

Pri Sremski Mitrovici bomo naredili zadnji postanek in zaključili, kjer smo pričeli naše potovanje. Privoščili si bomo odlično kosilo na avtentičnem salašu sremskega podeželja in zaključili naše potovanje Rakija in Maline.

Vožnja proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Zemljevid
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
Fotogalerija
1 trenutnih ogledov te ponudbe

Nadaljuj