SLO TOURS

m

Za vas poiščemo najboljše destinacije,
ponudnike turističnih storitev. Preverite naš program aktualnih izletov in potovanj za člane AMZS.
Razumeti turizem pomeni razumeti ljudi.
Doživite z nami več, vaša ekipa Slo Tours.

Novice
Sledi nam
GOR -

Kras in dolina burje

ločnik
Cena 47€ 1 dan
Navzdol

Kras in dolina burje

47€ na osebo

Vabimo vas na potep po Krasu in Vipavski dolini. Spoznali ju bomo v jesenskih barvah vinogradov in travnikov, ki jih krasi ognjeni ruj. Ogledali si bomo kraški grad Štanjel s Ferrarijevem vrtom in mogočen grad Rihemberk iz 12. stoletja, ki je po dolgih desetletjih znova odprl svoja vrata. Naše druženje bomo nadaljevali na prijazni turistični kmetiji “Pri mlinu” z okusnim kosilom in neomejeno pijačo. Po ogledu šarmantne kraške vasice bomo zaključili naše druženje v osrčju Krasa z vodenim ogledom vinske kleti z degustacijo terana, pršuta in sira.

 • Destinacija
 • Odhod
  Odhod izpred dogovorjene lokacije 15 minut pred časom odhoda
 • Čas odhoda
  Po dogovorjenih vstopnih mestih od 07.00 ure dalje
 • Čas prihoda
  Pričakovan prihod je v poznih popoldanskih urah in je odvisen od vaše izstopne točke
 • Priporočamo
  Udobna športna oblačila in obutev
 • Vključuje
  Cestnine in pristojbine
  Degustacije
  Nezgodno zavarovanje
  Organizacija in DDV
  Organiziran obrok
  Prevoz na destinaciji
  Strokovno vodenje
  Večerja po programu
  Vstopnine po programu
  Zunanji ogledi
 • Ne vključuje
  Asistenca v tujini
  Namestitev
1
Kras in Vipavska dolina

Vabimo vas na potep po Krasu in Vipavski dolini. Po svežem jutranjem prigrizku in toplem napitku se bomo podali v osrčje Krasa in Vipavske doline. Spoznali ju bomo v jesenskih barvah vinogradov in travnikov, ki jih krasi ognjeni ruj.

Sprehodili se bomo skozi znameniti kraški grad Štanjel s Ferrarijevem vrtom in češnjevim drevoredom. Fenomen vrta je skrit v razumevanju Krasa in večnih težav z vodo, ki so pogojene s prepustnostjo tal. Arhitekt Ferrarijevega vrta, Maks Fabiani je nadgradil tradicionalni sistem zbiranja deževnice s sistemom talnih nabiralnih kanalov in ustvaril pogoje za razcvet idiličnega kotička sredi Krasa.

Pot nas bo vodila naprej v osrčje Krasa. Ob ogledu šarmantne kraške vasice bomo spoznali življenje ljudi in tipično kraško domačijo.

Podali čez rob kraške planote v zeleno Vipavsko dolino. Ogledali si bomo mogočen grad Rihemberk iz 12. stoletja, ki je po dolgih desetletjih znova odprl svoja vrata za obiskovalce. Grad leži na kopastem griču in je skozi burno zgodovino varoval dostop na kraško planoto in Vipavsko dolino. Skozi zanimivo strokovno vodenje bomo spoznali zgodovino gradu, življenje v Vipavski dolini, vse od antičnih časov do srednjega veka.

Naše druženje bomo nadaljevali na prijazni turistični kmetiji “Pri mlinu” z okusnim domačim kosilom, kateremu smo pridodali neomejeno pijačo. Gospodar nas bo popeljal v svojo klet, kjer bomo spoznavali tradicijo pridelave vina in drugih dobrot na vipavskem.

Kraška planota je ustvarila edinstvene pogoje za pridelavo Terana in sušenje pršuta, na katera so Kraševci še posebej ponosi. Zato bomo naše druženje na Krasu zaključili z vodenim ogledom vinske kleti, degustacijo kraških vin, sira in pršuta.

Mapa izleta

Informacije o lokacijah izleta

Vipavska dolina leži na zahodu Slovenije, na prehodu iz osrednje Slovenije v Furlansko nižino. Od vzhoda proti zahodu se nad dolino dvigujejo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda. Na jugu Vipavsko dolino od Krasa ločijo Vipavski griči. Na zahodu se Dolina končuje z Goriško ravnjo. Dolina skupaj meri 310 kvadratnih kilometrov, v njej pa živi 63.052 prebivalcev. Povprečna gostota poselitve je 203 ljudje na kvadratni kilometer. Od povirja potoka Močilnika pod Razdrtim do Goriške ravnine ob državni meji z Italijo meri Vipavska dolina v dolžino okrog 40 km. V smeri od vzhoda proti zahodu se dolina deli na Zgornjo, Srednjo in Spodnjo Vipavsko dolino, najbolj poseljena je zgornja.

Kras je pokrajina, kjer človek ne ostane ravnodušen. Posuta je s sivim kamnom, obdana s trtami in prepredena s pristno kraško burjo. Na Krasu obiskovalec dobi občutek, da se je čas ustavil. Mirno okolje, žvrgolenje ptičkov in mimoidoči kmetje so le še potrdilo tega. Dobra kapljica terana in rezina odličnega pršuta sta simbol tradicije in kulture, ki se v tej vroči, a tudi ostro mrzli pokrajini prenašata in roda v rod. Čeprav je Kras ena sama celota, ga pogosto delimo na Gornji in Spodnji. Komenski Kras pripada slednjemu.

Vaše mnenje in izkušnje

 • prevoz z udobnim turističnim avtobusom
 • prigrizek s toplim napitkom Marché
 • ogled gradu Štanjel in Ferrarijevega vrta
 • lokalno voden ogled gradu Rihemberk
 • okusno kosilo z neomejeno pijačo
 • voden ogled vinske kleti Vina Kras
 • degustacija terana, pršuta, sirov
 • ogled kraške vasice
 • vodenje na poti in lokalna vodenja
 • dodatno nezgodno zavarovanje