Sončeva Makedonija 7 dni

TERMINI POMLAD 2022
Cena
570€ na osebo
Trajanje
7 dni
Destinacija
Makedonija
Minimalno oseb
25+

TERMINI POMLAD 2022 Sončeva Makedonija

Sončna dežela, topli ljudje, samostani, kulturni in naravni biseri, vključno s tistimi iz Ohrida so razlog, da se nam pridružite na potovanju “Sončeva Makedonija”, kar v prevodu pomeni “Sončna Makedonija”. V ponudbo so vključene udobne namestitve, kulinarika, vse vstopnine, takse in drugi stroški na poti. Ob zadostnem številu interesa je možen tudi transfer iz Ljubljane do letališča Zagreb.
 • Informacije
 • Program potovanja
 • Cena vključuje
 • Lokacija
 • Galerija
 • Ocene
 • Podobna potovanja

Opis programa

Destinacija
Makedonija Več o Makedonija
Začetek programa
Letališče Zagreb, Ul. Rudolfa Fizira 21, 10150, Zagreb, Hrvaška
Zaključek programa
Letališče Zagreb, Ul. Rudolfa Fizira 21, 10150, Zagreb, Hrvaška
Pričetek in konec programa
25 aprila, 2022 2:00 pop
Dodatne informacije
Prihod na letališče: Najmanj dve uri pred letom Potovalni dokument: Veljavna osebna izkaznica
Ponudba vključuje
 • Avtobusni prevoz
 • Degustacije
 • Fotoalbum
 • Kosilo po programu
 • Kulinarika po programu
 • Letalski prevoz
 • Lokalno vodenje
 • Nezgodno zavarovanje
 • Nočitev z zajtrkom
 • Organizacija in DDV
 • Ročna in oddana prtljaga
 • Strokovno vodenje
 • Večerja po programu
 • Vodenje popotovanja
 • Vožnja z ladjo
 • Vstopnine
Cena ne vključuje
 • Asistenca v tujini
Dodatno
Družinski popust: odvisen od starosti otrok
 • Predvidena vsebina in potek programa
Predvidena vsebina in potek programa

PRVI DAN

Prihod v Skopje

Z ogledom mestnega jedra

Odhod iz Slovenije in direktni let iz letališča Zagreb v Skopje. Ob prihodu v Skopje si bomo privoščili kosilo, nato si bomo ogledali Skopje in spoznali njegove najpomembnejše znamenitosti. Sprehodili se bomo po promenadni ulici do ure, ki je obstala ob rušilnem potresu 1963 leta. Ustavili se bomo na mestu, pri spominski hiši na mestu rojstva Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, bolj znane kot Mati Terezija. Sprehodili se bomo mimo osrednjega trga, čez Kamniti most iz prve polovice 15. stoletja, ki povezuje mesto na obeh bregovih Vardarja. 

Namestitev v hotelu in prosti čas za spoznavanje mesta in druženje ali počitek v hotelu. 

DRUGI DAN

Pisana mošeja in Jovan Bigorski

S prihodom na Ohrid

Po zajtrku se bomo podali v Tetovo, kjer si bomo ogledali Pisano mošejo, ki je s svojo fasado privlačen kulturni spomenik v Tetovu. Številni pisano poslikani ornamenti, slikovitost in slikarske tehnike predstavljajo redkost in izredno delo islamske arhitekture.

Pot bomo nadaljevali do samostana Svetega Janeza Krstnika, ki je bil leta 1020 izgrajen na skali iz lehnjaka, ki se mu v makedonščini reče bigor, zato tudi drugo bolj znano ime samostan Sveti Janez Bigorski. Po krajši vožnji si bomo na poti ogledali še ženski samostan Rajčica iz 14. stoletja v bližini mesta Dabar. Zanimivost samostana Rajčica so unikatne mitre najvišje kvalitete, ki jih v tišini nune ob molitvi izdelujejo za cerkvene dostojanstvenike širom Evrope in sveta. Vožnja do Ohridskega jezera, kosilo in namestitev in prosti čas za sprehode in druženje. 

 

TRETJI DAN

Ohrid in Vevčani

S panoramsko vožnjo skozi Strugo

Po zajtrku se bomo sprehodili skozi Ohrid. Zaradi velikega števila cerkev in samostanov, Ohrid z okolico imenujejo tudi Balkanski ali celo Evropski Jeruzalem. Mesto Ohrid je zaradi izjemnega kulturnega bogastva na seznamu UNESCO svetovne dediščine. Po zapisani legendi, se je cesar Justinijan ob gradnji trdnjave povzpel na hribe v bližini, ter vzkliknil “oh-rid”, kar pomeni, – lep hrib. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro s prepoznavnimi hišami kot je hiša družine Robev in si ogledali Samuelovo trdnjavo. Seveda si bomo ogledali tudi cerkvi Jovana Kanea, ki je s svojo lego in kompozicijo nad jezerom najbolj prepoznaven in fotografiran del Ohrida. Kratek postanek bomo naredili tudi pri bizantinski cerkvi Klementa in Pantelejmona na Palošniku. Skozi voden ogled bomo spoznali skrivnost ohridskih biserov, katere izvirni način pridobivanja poznata le še dve tukajšnji družini.

Po ogledu Ohrida se bomo podali na pot mimo Struge v vasico Vevčani, ki je specifična zgodba o povezanosti lokalnega prebivalstva.

Vasico zaradi številnih izvirov vode imenujejo podeželske Benetke. Vevčani, ki jih prvič omenjajo že v 9. stoletju, so se v moderno zgodovino vpisali leta 1987 zaradi organiziranega upora, ko jim je država nameravala speljati vodne vire. Uporni duh je naraščal, zaradi česar so 19. septembra 1991 razglasili neodvisno republiko, ki je imela celo svojo valuto – ličnike.

Danes je ta dogodek zgodba o dobri turistični praksi, saj lahko obiskovalci te vasice prejmejo potni list “Republike Vevčani” in denar s katerim se plačuje storitve v vasi. Tukajšnji prebivalci so še posebej ponosni na starše svetovnega inovatorja Mihajla Pupina, ki izvirajo iz tukaj. Sprehodili se bomo po šarmantnih vaških ulicah do, bogatih izvirov vode, ki nas bodo ohladili. 

Vrnitev na Ohrid, kjer bomo po kosilu imeli prosti čas, za kopanje, sončenje ali sprehode ob Ohridskem jezeru.

 

ČETRTI DAN

Sveti Naum

Z ogledom Zaliva kosti

Po zajtrku sledi vožnja do Zaliva kosti, zanimivega muzeja tukajšnje prazgodovine koliščarjev. Muzej se nahaja na izkopavališču Micov Kamen ob ohridski obali. Prvotno prazgodovinsko naselje izvira okoli 1.200 let pred našim štetjem in je obsegalo 8.500 kvadratnih metrov. Prazgodovinsko naselje na lesenih pilotih šteje 24 kopij prazgodovinskih hiš, ki pripovedujejo zgodbe o vsakdanjem življenju skupnosti prazgodovinskega človeka.

Sledi vožnja do najbolj južnega makedonskega dela Ohridskega jezera, kjer si bomo ogledali samostanski kompleks Sveti Naum. Samostanski kompleks leži na visoki skali nad Ohridskim jezerom. Samostan iz leta 905 je najbolj obiskana znamenitost Ohridskega jezera tudi zaradi sproščujočega naravnega ambienta, ki ga ob turkizno zeleni vodi tvori 45 podvodnih izvirov reke Črni Drim. Po sprehodu v sproščujočem ambientu si bomo privoščili kosilo v priznani restavraciji.

Povratek na Ohrid, kjer si bomo popoldan vzeli prosti čas za kopanje, sončenje ali sprehod ob jezeru.

 

PETI DAN

Prosto po Ohridu

Aktivnosti po izbiri

Po zajtrku prosti dan za oddih ob Ohridskem jezeru, samostojne oglede vsebin, ki niso zajete v programe. Izkoristite lahko tudi možnost ugodnega najema avtomobila in si ogledate:

 • Kruševo, mesto na višini 1.350 m v zahodnem delu Republike Makedonije, v podnožju Buševe planine. Ob Ilindenski vstaji je bilo mesto Kruševo osvobojeno 2. avgusta 1903 in tu je bila ustanovljena nekajdnevna Kruševska republika. Možnost obiska spominskega muzeja Todorja (Toše) Proeskega.
 • Narodni park Galičica z neokrnjeno naravo in razgledom na Ohridsko in Prespansko jezero. Priporočamo kombinacijo z ogledom Prespanskega jezera, kjer boste lahko uživali v neokrnjeni naravi in številnih živalskih vrstah
 • Ribiško vasico Trpejca, kjer stopnice vodijo iz središča vasi do obale jezera. Tukaj boste ljubitelji kopanja našli svoj mir na urejenih in divjih plažah ob kristalno čisti vodi.
 • Radoždo, vasico ob jezeru z urejenimi plažami in restavracijami na samem jezeru. Vsekakor priporočamo ogled tukajšnje neobičajne cerkve nadangela Mihaela, ki je vpeta v skalo in jamo s pogledom na Ohridsko jezero.

Ob predhodni najavi organiziramo najem koles, potapljanje, zmajarstvo, ribolov… in številne druge aktivnosti na Ohridu.

ŠESTI DAN

Bitola in Tikveš

Z degustacijo vin v kleti Tikveš

Po zajtrku sledi vožnja v Bitolo. V bližini Bitole si bomo ogledali tudi ostanke mesta Hеraklea Lyncestis pomembnega vojaško strateškega središča iz 4. stoletja pred našim štetjem. Čeprav gre za ostanke mesta, je lepo viden in ohranjen amfiteater, živalske kletke in mozaiki tistega časa.

Ogled Bitole, ki je bila v Jugoslaviji od kulturnih centrov že za časa Kraljevine Jugoslavije, ko tudi kasneje. V Bitoli, na oficirski šoli je med letoma 1896 in 1898 diplomiral oče turškega naroda Kemal Ataturk, ki ima tukaj svojo spominsko sobo. Bitola je v zgodovini veljala za mesto diplomatov, prvi konzulat v Bitoli je odprt leta 1851. Sprehodili se bomo skozi zgodovinsko približno kilometer dolgo osrednjo ulico “Širok Sokak”, Saat Stolp, mestno fontano in druge zanimivosti. 

Sledi vožnja mimo Prilepa do Kavadarcev v vinorodno pokrajino Tikveš, ki je znana po svojih vinogradih. Tikveš je regija z najštevilnejšimi in največjimi vinogradi na Balkanu. Vinska pokrajina Tikveš leži na isti zemljepisni dolžini kot Toscana v Italiji, Bordeaux v Franciji in dolina Nape v ZDA. Po kvadratnih površinah je ena največjih regij v Makedoniji in se nahaja na 41-42˚ zemljepisne širine. Na posestvu bomo spoznali način pridelave makedonskih vin in njihovo hranjenje v impozantni vinski kleti Tikveš. Sledi vodena degustacija, ki ji bomo pridodali še odlično makedonsko kulinariko. 

Vožnja do Skopja, doživetje večernega in nočnega utripa mesta. 

SEDMI DAN

Kanjon Matka

Z ogledom Starega bazarja

Po zajtrku se bomo sprehodili v Stari turški bazar z značilno arhitekturo in trgovinicami, kjer bomo za trenutek pomislili, da smo se znašli v kakšnem orientalskem mestu. Ogled starega dela Skopja bomo zaključili s tradicionalno turško kavo ali čajem, ljubitelji tržnic pa s prehodom in nakupom v mestni tržnici Bit Pazar. 

Naš zadnji postanek na potovanju bo ogled Kanjona Matka, kar v prevodu pomeni maternica. Ta makedonski biser, ki ga tvori ambient zajezene Treske in navpičnih skal, je bil kandidat za eno od svetovnih čudes. Zapeljali se bomo s čolnom skozi kanjon do vhoda v drugega naravnega čuda, jame Vrelo, ki velja za eno najglobljih podvodnih jam na svetu.

Po ogledu kanjona si bomo privoščili še okrepčilo, sledi vožnja na letališče Skopje in let v Zagreb. Prihod v Slovenijo v zgodnjih večernih urah. 

 • povraten let Zagreb - Skopje
 • vse takse, prtljago in letališke pristojbine
 • avtobusni prevoz na destinacije po programu
 • dve nočitvi z zajtrkom v hotelih 4* v Skopju
 • štiri nočitve z zajtrkom v hotelu 4* na Ohridu ali ob jezeru
 • kosilo v Skopju prvi dan potovanja
 • kosilo v bližini samostana Sv. Jovana Bigorskega ali Ohridu
 • kosilo v vasici Vevčani ali Ohridu
 • kosilo na Sv. Naumu
 • kosilo v vinski kleti Tikveš
 • panoramska vožnja z ladjo v Kanjonu Matka
 • panoramska zasebna vožnja z mini katamaranom na Ohridu
 • okrepčilo po Kanjonu Matka zadnji dan potovanja
 • vstopnina v jamo Vrelo
 • vstopnina v vasico Vevčani
 • ogled vinske kleti Tikveš z degustacijo
 • vstopnino v prazgodovinski muzej na jezeru
 • vse druge morebitne vstopnine opisane v programu
 • takse in pristojbine
 • dodatno nezgodno zavarovanje
 • boni za nove in zveste člane AMZS
 • izdelavo fotografij
 • celodnevno lokalno vodenje in spremstvo
 • organizacijo izleta

Destinacija Makedonija Več o Makedonija

Severna Makedonija, uradno Republika Severna Makedonija, je celinska demokratična država na Balkanskem polotoku v jugovzhodni Evropi, s površino 25.333 km² in le malo več kot dvema milijonoma prebivalcev.

Ocene organizatorja

9.5
4.75out of 5
Prevoz
Opis programa

Sončna dežela, topli ljudje, samostani, kulturni in naravni biseri, vključno s tistimi iz Ohrida so razlog, da se nam pridružite na potovanju “Sončeva Makedonija”, kar v prevodu pomeni “Sončna Makedonija”. Program smo razvijali z državno turistično agencijo in lokalnimi ponudniki, ki nam bodo odprli številna vrata.

Tukaj še ni komentarjev

Napišite vaš komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z*

Z ETNO KOZARO
Od 155€
ODHOD 19. 11. 2021
Od 190€
POMLAD 2022
Od 215€
Z BONOM 2021
Od 165€
V ZIBELKI SLOVENSTVA
Od 185€

Sledite nam na socialnih omrežjih

Close

Sončeva Makedonija 7 dni

Cena
570€ na osebo
Trajanje
7 dni
Destinacija
Makedonija
Število oseb
25+

  Izpolnite spletno prijavo za popotovanje. Obvezna polja so označena z*

  Vaši osnovni podatki

  Vaši kontaktni podatki

  Na potovanje prijavljam še dodatne sopotnike

  Izberite vstopno mesto