PONOVNO V LETU 2023
Cena
610€ na osebo
Trajanje
7 dni
Destinacija
Več kot eden
Min. oseb
25+

AVTENTIČNA ZGODBA Šumadija Zlatibor

Potovanje Rakija & Maline je doživetje avtentičnosti in kontrastov Šumadije. Pri pripravi programa je bilo naše vodilo zanimiva vsebina, odlična kulinarika, kakovostni ponudniki in dovolj časa, da doživite Šumadijo tudi po svoje. Dodali smo dodatni nočitvi za popolno doživetje Vrnjačke Banje s termalnimi vrelci in Beograda, ki bo program dodatno sprostil ob vrnitvi domov.
 • Opis programa
 • Predviden program
 • Lokacija
 • Fotogalerija
 • Podobne ponudbe
 • Cena vključuje
Potovanje Rakija & Maline vam bo približalo vse tisto kar Šumadija nudi popotniku. Ob pregovornem gostoljubju, ki ga bomo doživeli na vsakem koraku vse Vrnjačke Banje do Zlatibora bomo spoznavali viharno zgodovino, zanimivo kulturno izročilo, običaje in ljudske šege.... Vsak dan nas bo spremljala odlična tradicionalna kulinarika po kateri slovi Šumadija. Potovanju smo dodali dodatno težo, saj bomo spoznali in obudili spomin na deset tisoče Slovencev, ki so v času 2. svetovne vojne bili izgnani v Šumadijo, kjer so jih toplo sprejeli domačini.

Opis ponudbe

Destinacija
Vrnjačka Banja , Zlatibor Odkrijte destinacije
Lokacija odhoda
Ljubljana in Maribor
Mesto vrnitve
Ljubljana in Maribor
Dodatne informacije
Potovalni dokument: Veljavna osebna izkaznica
Ponudba vključuje
 • Avtobusni prevoz
 • Degustacije hrane
 • Kosila po programu
 • Kulinarika
 • Letalski prezoz
 • Lokalno vodenje
 • Namestitvene takse
 • Nočitev z zajtrkom
 • Organizacijo z DDV
 • Prigrizek in napitek
 • Prtljaga
 • Strokovno vodenje
 • Transferji
 • Uporaba bazenov
 • Vodenje programa
 • Vožnja z ladjo
 • Vstop v SPA - Wellness
 • Vstopnine
 • WiFi
Ponudba ne vključuje
 • Enoposteljna soba
 • Zavarovanje odpovedi
 • Predviden program
Predviden program

PRVI DAN

Vožnja v Šumadijo

Takovo in Vrnjačka Banja

Odhod iz določenih vstopnih mest in vožnja po avtocesti mimo Zagreba in prihod v Srbijo. Postanek Sremski Mitrovici za sremski zajtrk na avtentičnem podeželskem salašu. 

Vožnja po novi avtocesti “Miloš Veliki” do osrčja Šumadije. Najprej si bomo ogledali znamenito zgodovinsko mestece Takovo. Tukaj je bil leta 1815 sestanek srbskih dostojanstvenikov na katerem so sprejeli odločitev, da po prvi neuspešni vstaji, izvedejo drugo srbsko vstajo pod vodstvom Miloša Obrenovića. Ogledali si bomo avtentično prizorišče razglasitve druge srbske vstaje s cerkvico (brunarico) “Sveti Đorđe”, Takovskim grmom in kamnom na katerem je Miloš Obrenović pozival Srbe na upor z besedami „Evo mene, evo vas – rat Turcima!“.

Pot bomo nadaljevali do “Kraljice srbskega turizma” – Vrnjačke Banje, kjer si bomo privoščili kosilo. Sledi namestitev v hotelu in prosti čas za počitek, druženje, sprehod po živahni osrednji mestni promenadi.

DRUGI DAN

Prosti dan

Doživetje Vrnjačke Banje

Po zajtrku prost dan za našo sprostitev in preživetje dneva po vaši meri v Vrnjački Banji ali okolici.

Izkoristili bomo lahko dan za kopanje v termalni zdravilni vodi, obiskali SPA center in si privoščili katero od storitev za blagodejno regeneracijo telesa. 

Za tiste, ki bi radi samostojno raziskovali bomo organizirali možnost najema avtomobila in skupaj z našim lokalnim vodnikom pripravili možnosti ogledov v bližini Vrnjačke Banje (samostan Studenica, stara srbska prestolnica Kruševac, planina Goč, Gornji Milanovac…). 

TRETJI DAN

Vrnjačka Banja in Kraljevo

Po poti slovenskih izgnancev

Po zajtrku si bomo ogledali terme Vrnjačka Banja, ki je zaradi vrelcev z zdravilno vodo, tradicije in kakovostnih storitev poimenovali za “Kraljico turizma”. Sprehodili po živahni promenadi, preko mostu ljubezni, si ogledali atraktivni Japonski vrt. 

Popeljali se bomo do bližnjega do Kraljeva, mesta, ki je tesno povezano z zgodovino in usodami več tisoč Slovencev. Ogledali si bomo tematski Narodni muzej Kraljevo, kjer bomo ob lokalni zgodovini spoznavali tudi življenja slovenskih izgnancev. Med 2 svetovno vojno (1941 – 1944) je bilo iz Štajerske v Kraljevo izgnanih več tisoč Slovencev. Glede na takratno število prebivalcev Kraljeva je najmanj vsak deveti prebivalec tega mesta bil slovenski izgnanec. Zato naš obisk Kraljeva nosi posebno sporočilnost o humanosti in vzajemnosti v težkih časih.

V bližini Kraljeva si bomo ogledali samostan Žiča, ki je eden od reprezentativnih samostanov z zgodovinsko sporočilnostjo. Samostan je leta 1207 zgradil prvi srbski kralj Stefan Nemanjić “Prvovenčani” ob pomoči brata Sv. Save.

Rakija (žganje) je eden najbolj prepoznavnih proizvodov Srbije, in je globoko zakoreninjen v tradicijo in izročilo domačinov v Šumadiji. Posebna lokalna klima, neokrnjeni izviri vode, so naravne danosti za uspevanje sorte Rdeče Ranke iz katere se po tradicionalnem receptu proizvaja rakija vrhunske kakovosti. Naši gostitelj nam bo približal postopke pridobivanja rakije, ki nam bo ob degustaciji približal tudi ta del tradicije po katerem slovi Šumadija. Ob rakiji je Šumadija prepoznavna po sorti malin, ki je po kakovosti vodilna v svetovnem merilu. Ob bomo ob degustaciji rakije preizkusili tudi upravičenost slovesa Šumadijske maline.  

Po degustaciji rakije si bomo privoščili okusno tradicionalno kosilo in se vrnili v Vrnjačko Banjo.

ČETRTI DAN

Zlakusa in Zlatibor

Z gondolo na Tornik

Vožnja mimo Čačka, kjer se bomo na poti v Zlatibor ustavili v vasici Zlakusa, kjer že približno štiri stoletja ohranjajo obrt unikatne ročne izdelave neglaziranih glinenih posod (loncev) za termično pripravo hrane. Zaradi unikatnih tehnik so postali prepoznavna blagovna znamke, od leta 2021 so zlakuško lončarstvo uvrstili na seznam UNESCO svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo postopek izdelave glinenih posod in si privoščili odlično kosilo pripravljeno v teh posodah.

Po vožnji mimo Užic bomo prispeli na Zlatibor. Zlatibor (pred tem Partizanske vode in Rujno) je priljubljeno mondeno letovišče v zahodni Srbiji in leži na dobrih 1.000 metrih nadmorske višine. Zlatibor je blagodejen tudi v terapevtskem smislu, saj je zrak Zlatibora zdravilen, zato je gora dobila status zračnega zdravilišča, ki ga s ponosom nosi že več kot 120 let.

Po kosilu se bomo sprehodili središče Zlatibora do vstopne postaje gondole Tornik. Gondola Tornik je z 9 kilometri trase razglašena za najdaljšo panoramsko gondolo na svetu. Med potovanjem na skoraj 1.500 metrov visoko planoto Tornik bomo lahko občudovali edinstveno in slikovito zlatiborsko pokrajino. Na vrhu planote Tornik si bomo vzeli čas za sprehod in razgled v dolino. 

Prosti čas za sprehode po Zlatiboru, samostojne oglede ali sprehode po mondenem mestnem središču.

PETI DAN

Podeželje Zlatibora

Z lokalno kuhinjo

Ogledali si bomo zanimive lokalne posebnosti, ki popotnikom približajo naravno in kulturno zapuščino srbskega podeželja skozi čas.

Najprej si bomo ogledali si bomo vasico – muzej Sirogojno, ki je edini tovrstni muzej na odprtem v Srbiji. Muzej nam bo z izvirnimi hišami in eksponati približala avtentičnost življenja na srbskem podeželju v 18. in 19. stoletju. Sprehodili se bomo po vasici in si ogledali številne zanimive eksponate iz vsakdanjega življenja na podeželju. 

Sledi ogled po naključju odkrite Stopiče jame, ki nas bo navdušila s globokimi kaskadnimi koriti skozi katere se pretaka podzemna voda Trnavskega potoka. Jamo so odkrili na pričetku 20. stoletja, ko je skozi stropno odprtino v jamo padla domača žival. Jama je dolžine približno 1.500 metrov in jo povezuje pet podzemnih dvoran. Za obiskovalce je odprt nekaj sto metrov dolg del jame s tremi impresivnimi dvoranami.  

Pot bomo nadaljevali na podeželje Zlatibora in spoznali pristno domačijo in kulinariko. Na kmetiji nas bodo sprejeli gostoljubni domačini, ki nam bodo pripravili predstavitev pridelave domačih pridelkov od medu, pršuta, malin, mlečnih in drugih izdelkov. Sledi odlično kosilo v domačem ambientu. 

Povratek v Zlatibor, kjer nas bodo sprejeli domačini in nam približali različne plese Srbije (možna izvedba folklore tudi v vasici Sirogojno). Prosti čas za doživetje večernega utripa Zlatibora.

 

ŠESTI DAN

Oplenac & Mladenovac

S prihodom v Beograd

Po zajtrku nas bo pot v osrčje Šumadije, kjer se bomo pred Kragujevcem ustavili pri vasi Knić naredili postanek pri kultnem lokalu “Ko to tamo peva” pred katerim stoji avtobus (replika) iz istoimenskega filma. Po “obveznem” fotografiranju se bomo pripeljali v največje in osrednje mesto Kragujevac. Tukaj bomo naredili postanek v spominskem parku Kragujevški oktober in “V” spomeniku, ki je bil postavljen v spomin na skoraj 3.000 talcev, tudi okoli 300 srednješolcev, ki so bili ustreljeni oktobra 2021.  

Vožnja v osrčju Šumadije proti Beogradu, kjer se bomo v bližini Topole ustavili v Oplencu in cerkvi sv. Jurija (sv. Đorđa), ki je tudi mavzolej šest generacij kraljevske rodbine Karađorđević. Notranjost cerkve je zanimiva tudi zaradi številnih mozaikov, ki slikajo zgodovinske podobe vse od srednjeveške Srbije. 

Vožnja proti Beogradu, kjer se bomo v bližini Mladenovca od Šumadije poslovili z odličnim roštiljem in specialitetami lokalnih kuharskih mojstrov. Prihod v Beograd, kjer si bomo ob panoramski vožnji ogledali najatraktivnejše mestne arhitekturne, kulturne in zgodovinske znamenitosti. Ogled Beograda bomo zaključili z ogledom veličastnega Hrama sv. Save, ki so ga zaradi ekonomskih in političnih okoliščin gradili od leta 1935.  Namestitev v hotelu in prosto za doživetje nočnega utripa srbske prestolnice. 

SEDMI DAN

Po Knez Mihajlovi

S povratkom domov

Po zajtrku bomo dopoldanski prosti čas za samostojne oglede in spoznavanje Srbske metropole. Beograd obiskovalcem nudi številne možnosti ogledov kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, je mesto, ki ga vedno znova spoznavamo in odkrivamo.

Po želji bomo lahko šli sproščen sprehod po promenadni Knez Mihajlovi ulici in si na Trgu republike ali na poti privoščili še jutranjo kavo. 

Vožnja mimo spomenika mimo novega spomenika posvečenega Stefanu Nemanji, ki je postal nova prepoznavna atrakcija Beograda. 

Pri Sremski Mitrovici bomo naredili zadnji postanek in zaključili, kjer smo pričeli naše potovanje. Privoščili si bomo odlično kosilo na avtentičnem salašu sremskega podeželja. 

Vožnja proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v večernih urah. 

 

Več o Vrnjačka Banja

Več o Zlatibor

TERMINI V PRIPRAVI
NOVI TERMINI 2023
Od 550€
 • prevoz z udobnim turističnim avtobusom
 • cestnine, lokalni davek in pristojbine
 • vse transferje po programu
 • tri nočitve z zajtrkom v Vrnjački Banji 5*
 • nočitvi s polpenzionom na Zlatiboru 4*
 • nočitev z zajtrkom v Beogradu 3*/4*
 • sremski zajtrk na podeželskem salašu
 • kosilo v Vrnjački Banji
 • kosilo na Zlatiboru z lokalno kuhinjo
 • kosilo na Zlatiboru v hotelu Mons 4*
 • kosilo v Vrnjački Banji ali okolici
 • kosilo roštilj v Šumadiji
 • kosilo na avtentičnem sremskem salašu
 • glasbeni program srbske glasbe
 • folklorna predstava
 • kozarček rakije pred vsakim obrokom
 • pogostitev ob glasbenem večeru
 • degustacijo (Šumadijskih) malin
 • ogled izdelave glinenih posod v Zlakusi
 • degustacijo rakije s prilogami
 • vstopnino v Mestni muzej Kraljevo
 • strokovna vodenja po programu
 • povratno vozovnico za gondolo Tornik
 • vstopnino v etno vasico Sirogojno
 • vstopnino v Muzej druge srbske vstaje
 • vstopnino v jamo Stopiča
 • vstopnino v Mavzolej Karađorđevićev
 • vstopnino v Kompleks kralja Petra I.
 • odlično lokalno vodenje
 • vodenje - spremstvo potovanja
 • vse namestitvene takse z zavarovanji
 • organizacijo in izvedbo potovanja
Delite nas na družbenih omrežjih

SLO Tours ® | organizator potovanj | © Vse pravice pridržane 2022

Close

Rakija & Maline

Cena
610€ na oseba
Trajanje
7 dni
Destinacija
Več kot eden
Število oseb
25+

  Za pravilno izdajo letalskih kart natančno izpolnite vsa polja. Obvezna polja so označena z*.

  Vaši osnovni podatki

  Želim zavarovanje rizika odpovedi

  Prijavljam dodatne osebe

  [tour_date]

   Pošljite vašo poizvedbo o organizaciji izletov in potovanj. Obvezna polja so označena z *