Hrvaška

Hrvaška ima eno izmed najlepših in najslikovitejših obal na svetu in se ponaša s številnimi naravnimi lepotami in skoraj 1.200 otoki.
Opis destinacije

Hrvaška ima eno izmed najlepših in najslikovitejših obal na svetu in se ponaša s številnimi naravnimi lepotami in skoraj 1.200 otoki. Na Hrvaškem najdemo sedem nacionalnih parkov, med katerimi so najbolj obiskani Brioni, Plitvička jezera in Krka. Hrvaška se je uveljavila tudi kot destinacija raziskovanj dolgoletne kulture, podeželja od Hrvaškega Zagorja, Istre do Slavonije. Hrvaška prestolnica Zagreb je priljubljena destinacija v času adventa, obiskovalce privabi tudi živalski vrt v Maksimiru. Hrvaška je tudi destinacija zanimive zgodovine, kulture dosežkov in kulinarike.

Dežela Jadranskega in Panonskega morja

Zgodovina

Predniki Hrvatov so se na območju Severne Dalmacije ustalili nekje v 7. stoletju, kjer so osnovali prvo hrvaško državo. Hrvaška je bila prvič omenjena v 10. stoletju, v delu Konstantina Porfirogeneta (De Administrando Imperio). Prvi hrvaški kralj je bil Tomislav (910-927), pod njegovo krono se je združil severni del Dalmacije in Slavonija. Današnja srednjeveška mesta, z utrdbami (Zadar, Split, Trogir, Kotor, Rab in Osor), so bile mogočne utrdbe. Dalmatinska mesta so bila skozi celotno obdobje v interesu Benečanov. Konec poznega srednjega veka so se morala neprestano boriti za svojo svobodo.

Leto 1358 je izjemno pomembno in prelomno v hrvaški zgodovini – nastala je majhna a finančno močna Dubrovniška republika. Stoletje, ki ga je zaznamoval napredek v tehniki, je bila gradnja železnice po Evropi ter pomlad narodov.

Po prvi svetovni vojni, 29.10.1918 je nastala Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, glavno mesto pa je postal Zagreb. Le mesec kasneje je država spremenila ime, in sicer 1.12. v Državo Srbov, Hrvatov in Slovencev, ko je glavno mesto postal Beograd. Leta 1928 pa je tvorba dobila novo ime, postala je Kraljevina Jugoslavija, na čelu s Karađorđevićem.

V drugi svetovni vojni so se Nemci in Italijani strinjali z ustanovitvijo fašistične NDH. NDH je obsegala velik del Hrvaške. Meje te države so vključevale Hrvaško, Bosno in Hercegovino in Srem.

Naslednjih 45 let je Socialistični republiki Hrvaški vladala komunistična hrvaška stranka.

Leta 1990 so bile izpeljane mirne volitve in po mnogih desetletjih je ponovno obstajal svobodno izvoljen parlament. Kmalu po volitvah je parlament razglasil popolno suverenost Republike Hrvaške. Leta 1992 je Hrvaška prešla v vojno z BIH in Srbijo. Iz vojne je izšla leta 1996. Takrat se je pričelo novo obdobje Hrvaške.

Danes je Hrvaška članica Evropske unije.

Geografija

Hrvaško geografsko obsega tri naravne geografske pasove:

  • Panonski pas
  • Gorski pas
  • Primorski pas

Hrvaška se razteza od obsežne panonske ravnine, Dinarskega gorovja, do Jadranskega morja. Ena tretjina Hrvaške se nahaja v panonskem območju, ena tretjina v obalnem ali jadranskem delu, medtem ko je ostalo območje gorsko ali dinarsko. Dolžina hrvaške obale je 5835 km, obsega skupaj 1.246 otokov, otočkov, skal in grebenov, kot tudi številne zalive. Največja polotoka sta Istra in Pelješac. Panonska nižina zagotavlja veliko priložnosti za razvoj kmetijstva, medtem ko jadranska obala omogoča razvoj ribištva, ladjedelništva in zlasti turizma. Najvišja gora Hrvaške, ki je tudi naravna meja z Bosno in Hercegovino, je Dinara z vrhom Sinjal (1831 m).

Podnebje

Na severu Hrvaške prevladuje zmerno kontinentalno podnebje, z vročimi in suhimi poletji ter hladnimi in vlažnimi zimami. Osrednja Hrvaška ima planinsko podnebje s svežimi poletji in mrzlimi zimami.

Jadranska obala pa je mediteranska s suhim in toplim poletjem ter vlažno in milo zimo. S povprečno 2600 sončnimi urami na leto je Hrvaška obala ena najbolj sončnih obal v Sredozemlju, temperatura morja pa poleti seže do 27°C. Najmočnejši vetrovi so v zimskem času, še posebej v primorski in gorski Hrvaški.

Vremenska napoved 

 

 

Kulinarika

Hrvaška ponuja svoje najbolj priljubljene jedi in specialitete. Med hladnimi jedmi so dalmatinski ali istrski pršut, paški ali liški sir, ovčji sir, slavonski kulen, znane samoborske ali zagorske “češnjovke”, sveža skuta s smetano…

Glavne jedi se ponujajo odvisno od področja, na katerem se nahajate. V Dalmaciji, Primorju, na otokih in v Istri so glavne jedi ribe in plodovi morja, od mesa pa “pašticada” ali kuhana jagnjetina. V kontinentalnem delu Hrvaške je ponudba mesnih jedi zares izjemna. Posebne specialitete so “pura z mlinci” v Hrvaškem Zagorju, pečena jagnjetina, pečeni odojek, kuhani ali pečeni štruklji. Razen omenjenih štrukljev so med sladicami znane: orehova potica, makova potica, zavitki iz skute ali različnih vrst sadja.

Znamenitosti

Plitvička jezera
Plitviška jezera so narodni park v Ličko-senjski županiji na Hrvaškem. Narodni park Plitviška jezera se razprostira med bukovimi gozdovi in zavzema površino 192 km². To veličastno delo narave predstavlja eno največjih atrakcij v Evropi.

Nacionalni park Krka
Narodni park Krka je eden izmed osmih narodnih parkov na Hrvaškem. Območje je bilo uradno zaščiteno leta 1985, zato je za vstop v park potrebno kupiti vstopnico.

Dioklecijanova palača
Dioklecijanova palača je eden najbolj ohranjenih spomenikov rimskega cesarstva na svetu. Palača je bila zgrajena kot luksuzna vila s štirimi deli, ki so bili namenjeni različnim priložnostnim. Dioklecijanova palača je bila leta 1979 uvrščena v UNESCOV seznam svetovne dediščine.

Puljska arena
Amfiteater v Puli ali Puljska Arena je največji ohranjen spomenik antične aritekture na Hrvaškem. V primerjavi z več kot 200 rimskimi amfiteatri je redek primer edinstvenih tehničnih in tehnoloških rešitev, ki so jih uporabili pri gradnji. Po velikosti zaseda 6. mesto med rimskimi amfiteatri na svetu.

Obzidje Dubrovnika
Obzidje v Stonu, obrambni zid je eden od največjih srednjeveško utrdbenih podvigov v skupni dolžini 5.5 kilometra. Obzidje Dubrovnika je okrepljeno s 40 stolpi in 5 trdnjavami, ki povezujejo Ston in Mali Ston.

Dvorec Trakoščan
Dvorec Trakoščan je srednjeveški grad v hrvaškem Zagorju in je v bližini meje s Slovenijo. Grad stoji na južnih pobočjih Brezove gore ob lokalni cesti in je v lasti države Hrvaške, ki ga uporablja kot muzej ter v turistične namene.

Zlati rat na otoku Brač
Rajska plaža Zlati rat je ena najlepših plaž na hrvaški obali in tudi prepoznavna podoba otoka Brač oziroma mesta Bol na Braču. Nastala je z nalaganjem finega zlatega kamenja okoli podmorskega grebena, ki sega okoli 500 metrov v morje. Zaradi valov in vetrov Zlati rat stalno spreminja svojo obliko, kar ga naredi vedno znova zanimivega.

Cerkev svetega Donata Zadar
Cerkev svetega Donata je najpomembnejši spomenik predromanske arhitekture zgodnjega srednjega veka na Hrvaškem in simbol mesta Zadra, a zaradi posebne oblike ena od najpomembnejših take vrste v Evropi.

Modra špilja
Modra špilja je vodna jama na vzhodni obali otoka Biševo v Jadranskem morju. Nahaja se v majhnem zalivu Balun, približno 4,5 navtičnih milj južno od naselja Komiža na otoku Vis.

Dogodki in prireditve

Advent v Zagrebu
Decembrski čas, je čas adventa in razlog več za obisk hrvaške prestolnice Zagreb. Zagrebški advent je tudi v letu 2017, že tretjič zapored prejel priznanje najlepše okrašenega mesta v Evropi.

Kulturne in zabavne prireditve v Puljski areni
Puljska arena ni samo izjemen zgodovinski spomenik, ampak je danes tudi središče kulturnega dogajanja z različnimi kulturnimi in zabavnimi prireditvami. Puljska arena vsako leto gosti številna nacionalna in mednarodna imena kulturnega in glasbenega ustvarjanja. Najbolj znamenit je Puljski filmski festival.

Sinjska alka
Sinjska alka je tradicionalna hrvaška viteška igra. Prireja se vsako leto, in sicer na prvo nedeljo meseca avgusta v kraju Sinju, v spomin na obletnico zmage domačih bojevnikov nad turškimi osvajalci 14. avgusta 1715. Njen glavni del je konjeniško tekmovanje, na katerem poskušajo jezdeci v svečani zgodovinski opremi v polnem galopu s svojim kopjem zadeti središče kovinskega obroča (imenovanega alka).

Površina:
56.542 km²
Prebivalstvo:
4.105.493 (2018)
Glavno mesto :
Zagreb
Valuta:
Kuna (HRK)
Jezik:
Hrvaščina
Dokument:
Veljavna osebna izkaznica
Delite nas na družbenih omrežjih

SLO Tours ® | organizator potovanj | © Vse pravice pridržane 2022