Avstrija

Zaradi ohranjanja tradicije in narave, je Avstrija ena bolj priljubljenih destinacij na svetu. Avstrijska metropola Dunaj, je ohranil stoletno kulturno zapuščino, ki jo zaznamuje urbana arhitektura z razkošnimi presežki v vseh pogledih.
Opis destinacije

Avstrija je nadvse priljubljena počitniška destinacija, pa naj gre za športne aktivnosti poleti ali pozimi, kulturno obarvane obiske mest ali sproščene počitnice v naravi – Avstrija ponuja preko vsega leta različne možnosti za prav vsak okus. Zaradi ohranjanja tradicije in narave, je Avstrija ena bolj priljubljenih destinacij na svetu. Avstrijska metropola Dunaj, je ohranil stoletno kulturno zapuščino, ki jo zaznamuje urbana arhitektura z razkošnimi presežki v vseh pogledih.

Destinacija kulture, aristokracije in presežkov v vseh pogledih…

Zgodovina

Področje današnje Avstrije od rodovitne Donavske doline do alpskih dolin je bilo že v stari kameni dobi (do okoli 8.000 pr.Kr.) poseljeno. V času Keltov (800 do 400 pr.Kr.) je nastalo prvo kraljestvo Noricum, katerega naselja so obogatela s kopanjem in trgovanjem soli.

Z začetkom preseljevanja narodov je rimski vpliv v deželah ob Donavi začel izginjati. Od 6. st. naprej so se v deželo začeli naseljevati Bavarci. Da bi zaustavili nadaljnje prodiranje Slovanov in Avarov iz Vzhoda, je frankovski vladar Karl Veliki leta 800 p. Kr. ustanovil mejno marko na območju današnje Spodnje Avstrije. Več kot 100 let kasneje je na oblast stopil kralj Rudolf I. kot prvi vladar iz hiše Habsburžanov, ki je od tedaj naprej skoraj 650 let krojila usodo dežele.

Avstrija

Velik izziv 16. stoletja so bili Turki, ki so prodirali iz Vzhoda. Leta 1529 je osmanska armada uspešno oblegala Dunaj. Vsiljivci so bili sicer pregnani, nevarnost pa je kljub temu ostala še nadaljnjih 150 let. Leta 1683 so Turki zopet stali pred mestnimi vrati. Ponovno so bili odbiti ter s strani vojskovodij, kot je bil princ Evgen Savojski, potisnjeni vse do Beograda. S francosko revolucijo leta 1789 in sledečim Napoleonovim prevzemom oblasti se je veliko spremenilo: Avstrija je bila vključena v Napoleonovih vojnah in je leta 1814/15 kot gostiteljica Zimskega kongresa sodelovala pri novi razdelitvi celine. V mnogonacionalni državi so l. 1914 dosegle vrhunec z umorom avstrijskega prestolonaslednika, nadvojvode Franca Ferdinanda v Sarajevu, kar je bilo povod za prvo svetovno vojno.

12. marca 1938 je Nemška armada vkorakala v Avstrijo ter deželo kot „Ostmark“ priključila nacističnemu Nemškemu rajhu Adolfa Hitlerja. Po 2. svetovni vojni 1945 se je Avstrija ponovno oblikovala v republiko, a pa so jo še več desetletij dolgo zasedale zavezniške države zmagovalke Velika Britanija, Francija, ZDA in Sovjetska unija.

S podpisom državne pogodbe med zavezniškimi silami in Avstrijo 15. maja 1955 in razglasitvijo “večne nevtralnosti” je Avstrija ponovno postala neodvisna država. Alpska republika med „Železno zaveso“ in Vzhodnim blokom si je hitro pridobila sloves stičišča med Vzhodom in Zahodom. Po vstaji na Madžarskem 1956 in Praški pomladi 1968 je beguncem nudila pribežališče in kmalu postala domovina mednarodnih organizacij (OZN, OPEC) ter gostiteljica pomembnih konferenc in vrhovnih srečanj. Železna zavesa je padla l. 1989/90, l. 1995 pa je Avstrija pristopila k Evropski uniji.

Geografija

Avstrija zaradi svoje velikosti razpolago z neverjetno topografsko raznolikostjo. Med ravno stepsko pokrajino Panonske nižine na vzhodu dežele pa vse do visokogorskih regij na zahodu se nahajajo gozdne in gričevnate pokrajine, močvirnata območja in jezerske plošče na jugu ki po izgledu spominjajo na sredozemske pokrajinske oblike.

V Avstriji imajo Alpe dve “predgorji”: pomembna severna ravninska in gričevnata pokrajina se razteza med alpskim severnim robom in češko gmoto oz. Donavo ter sega od salzburškega Flachgaua prek gornjeavstrijskih regij Inn-, Traun- in Hausruckviertel ter spodnjeavstrijsko regijo Mostviertel vse do Tullnerfelda. Jugovzhodno alpsko pogorje obsega dele gričevnate pokrajine južnega Gradiščanskega in vzhodnoštajerskega gričevja.

Milo podnebje, stepska pokrajina regije Seewinkel, prijetni vinogradi, vasice s starimi, podolgovatimi domačijami – to so značilnosti Panonske nižine. Največji del Panonske nižine leži na Madžarskem. Obdajajo jo Alpe, Karpati, Balkan in Dinarsko gorovje, skozi njo pa tečeta reki Donava in Theiß. V Avstriji je severno Gradiščansko, še posebej Nežidersko jezero z regijo Seewinkel, del Panonije. Za to nižino je značilno relativno suho podnebje z vročimi poletji, ne premrzlimi zimami ter obilo sonca – Gradiščansko si je z več kot 300 sončnimi dnevi v letu prislužilo ime “dežela sonca”.

Podnebje

Avstrija leži v zmernem pasu na prehodnem območju z vplivi atlantskega in celinskega srednjeevropskega podnebja. Štirje letni časi imajo tipične temperaturne in podnebne značilnosti.

Zaradi topografske raznolikosti in relativno velike razpotegnjenosti v smeri zahod-vzhod razlikujemo tri bistvena podnebna območja:

-vzhod: panonsko podnebje s celinskimi vplivi: malo padavin, vroča poletja, a le zmerno hladne zime.
-gorske regije: alpski podnebje: obilo padavin (izjema notranje alpske dolinske lege – Inntal), kratka poletja, dolge zime.
-preostalo območje države: prehodno podnebje z atlantskimi vplivi (na zahodu) in celinskimi vplivi (na jugovzhodu

Vremenska napoved 

 

 

Kulinarika

V zadnjih letih se je Avstrija razvila v pravo deželo za sladokusce. Ambiciozni kmetovalci, vinarji in gostilničarji so na novo odkrili svojo samobitnost ter jo izpopolnili. Iz številnih okusnih stvari, ki uspevajo med Nežiderskim in Bodenskim jezerom, med vinogradniškimi griči in visokogorskimi planinami, so nastali proizvodi najvišje kakovosti za sladokusce.

Avstrijska kulinarika je zelo raznolika: je mešanica raznolikih okusov različnih narodov. Habsburžani so svoje jedi mešali z kuharskim znanjem Turkov, Švicarjev, Francozov, Špancev, Nizozemcev, Italijanov, Nemcev, Madžarov, Poljakov, Slovencev, Hrvatov, Slovakov, Srbov in Židov. Tipične avstrijske jedi se danes razlikujejo od zgodovine posamezne dežele, ki imajo tudi različne kulturne oblike.

.

Znamenitosti

Schönbrunn
Palača Schönbrunn (v prevodu lepi vodnjak) na Dunaju je eden najpomembnejših avstrijskih kulturnih spomenikov in najbolj obiskana znamenitost Dunaja. Palača in vrtovi odsevajo okus, zanimanje in duhovni svet habsburških vladarjev, ki so dvorec od 18. stoletja do leta 1918 uporabljali kot poletno rezidenco. Od leta 1996 je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Štefanova katedrala
Stephansdom ali stolnica sv. Štefana je najpomembnejša gotska stavba v Avstriji. Zgrajena je bila leta 1147 in kasneje večkrat prenovljena.

Na tem prostoru so stale prej že tri romanske cerkve, od katerih so danes ostala samo Velika vrata (Riesentor) in Poganski stolp (Heidentürme). Stolnica sv. Štefana je bila najprej zgrajena na ruševinah prejšnjih cerkva kot župnijska cerkev. Štefanova katedrala ima več stolpov, po katerih je znana. Najbolj prepoznaven je južni stolp, ki je imenovan Steffl in je danes simbol Dunaja. Visok je 137 metrov, gradili so ga kar 65 let, od leta 1368 do leta 1433. Stolnica sv. Štefana ima tudi severni stolp, poimenovan Orlov stolp, ki je bil sprva načrtovan kot dvojnik južnega, a so ga leta 1511 nehali graditi in je visok samo 68 metrov.

Vrbsko jezero
Vrbsko jézero je največje jezero na Avstrijskem Koroškem. Jezero leži zahodno od Celovca na višini 439 mnm in se razprostira do mesta Vrba na Koroškem.


Dogodki in prireditve

Dunajski mestni maraton
Dunajski mestni maraton je obiskana športna prireditev, ki vsako leto privabi približno 40.000 tekačev iz 125 držav. Namen tekmovanja ni zgolj športna udeležba temveč nosi noto humanitarne prireditve namenjene otrokom in ogroženim skupinam prebivalstva.

Novoletni koncert
Novoletni koncert dunajskih filharmonikov vsako leto privabi številne goste celega sveta in pritegne posebno pozornost, saj se predvaja v več kot 90 državah.

Festival opere “Oper im Berg Festival”
Festival opere ponuja nepozabna doživetja za vse ljubitelje opere, saj se tu odvijajo predstave na najvišji ravni umetnosti.

Glasbeno poletje Bad Schallerbach
V okviru Glasbenega poletja predstavijo svoja neprecenljiva umetniška dela znani umetniki iz celega sveta. Ljubitelji visoke umetnosti ne bojo ostali ravnodušni na nepozabne glasbene predstave.

Ponudba Avstrija | NTO Avstrija

Površina:
83.871 km²
Prebivalstvo:
8.414.638 (2011)
Glavno mesto :
Dunaj
Valuta:
Evro (EUR)
Jezik:
Nemščina
Dokument:
Veljavna osebna izkaznica
Delite nas na družbenih omrežjih
Destinacije
Novice
O nas
Prijava na novice

Pišite nam in bodite prvi obveščeni o naših novicah ali posebnih ponudbah.

  Our Newsletter

  Subscribe to our newsletter and get exlusive first minute offers straight into your inbox.

   SLO Tours ® | organizator potovanj | © Vse pravice pridržane 2023

   Obiščite nas na družbenih omrežjih

   Sledite nam na družbenih omrežjih